Ben jij op zoek naar een baan, maar weet je niet precies hoe je moet solliciteren? Wij zullen je helpen! Het is niet moeilijk, je moet het alleen even weten. Met deze tips hieronder weet je in ieder geval dat je het goed doet!

 

CV

Het belangrijkste bij het solliciteren is je CV. Dit is vaak 1 A4’tje die onder andere laat zien wie jij bent, wat jouw werkervaring is en jouw goede eigenschappen zijn. Weet je niet hoe je een CV moet maken? Kijk op Lerensolliciteren.nl. Deze site biedt allerlei hulpmiddelen aan voor het maken van een CV. Klik hier om templates van een CV te zien.

 

Aanmelden vacatures

Als je een CV hebt gemaakt kan je je geen aanmelden bij vacatures. Je kunt tegenwoordig vacatures allemaal makkelijk online vinden. Je hebt veel sites die heel veel vacatures op een plek bij elkaar brengen zodat jij goed kan filteren op wat je zoekt. Ben je specifiek opzoek naar een vacature van een bedrijf? Dan kun je meestal op hun eigen site de vacatures vinden.

 

Motivatiebrief

Het is niet altijd verplicht, maar zeker een aanrader. Stuur met je CV ook een motivatiebrief mee. Schrijf in deze brief waarom jij deze baan graag zou willen hebben en waarom jij de geschikt persoon voor deze functie bent. Zo spring je er sneller uit en zal je sneller worden aangenomen of worden uitgenodigd voor een gesprek.

 

Sollicitatiegesprek

Op basis van jouw CV en de motivatiebrief kan je worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dit is een goed teken! Ga goed voorbereid op gesprek, maar wees vooral ook jezelf. Dit gesprek is om te kijken of jij echt bij het bedrijf past. Licht je CV in dit gesprek toe en stel alle vragen die hebt. Het is belangrijk dat je je in dit gesprek van je beste kant laat zien, maar maak het niet mooier dan dat het is. Zo voorkom je teleurstelling.

 

Opties

Het is slim om bij meerdere bedrijven te solliciteren en niet te wegen op één paard. Bedrijven hebben namelijk ook meerdere sollicitanten. Er is dus een grote kans dat jij het niet word en je wordt afgewezen. Het is wel fijn als je dan nog meerdere opties hebt om de kans te vergroten dat jij word aangenomen. Ben je bij meerdere bedrijven aangenomen? Kies de baan die jij het leukst vindt en laat netjes aan de andere bedrijven weten dat je iets hebt gevonden dat beter bij jou past.

 

Met deze tips in je achterhoofd moet het wel goed komen! Doe je best en laat jezelf van je beste kant zien. Vergeet vooral niet om ook gewoon lekker jezelf te zijn. Het bedrijf wilt er namelijk achter komen wie jij bent. Heel veel succes en vergeet geen zelfvertrouwen uit te stralen!