Wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen in een studentenhuis, wil je natuurlijk wel in een veilige omgeving leven. Er zijn verschillende manieren om de veiligheid van alle studenten te verhogen, met slimme domotica oplossingen kun je in korte tijd de gehele woning optimaal beveiligen. In dit artikel vertellen we je meer over hardware en software die je kunt inzetten om jouw studentenhuis slimmer én veiliger te maken.

 

Wat is domotica?

Domotica is het totaal aan producten en diensten die gericht zijn op het automatiseren van handelingen in huis. Oorspronkelijk werden domotica producten vooral ontwikkeld voor senioren en mindervaliden, tegenwoordig zijn deze producten als ‘smart home’ apparatuur populair geworden bij een veel grotere doelgroep. Met name bij beveiliging zoals camerabewaking kunnen slimme apparaten veel voordeel bieden. Een voordeel van domotica is de vrijheid om te kiezen voor hardware en software die aansluit op de persoonlijke situatie. Hieronder vind je een aantal handige producten om jullie studentenhuis veiliger te maken…

 

Hardware

Onder hardware vallen de fysieke apparaten die deel uitmaken van een smart home. Dit zijn de voornaamste producten die geschikt zijn voor domotica beveiliging.

  • Wifi router: Omdat de meeste apparaten gebruik maken van draadloos internet, is een wifi router essentieel om een thuisnetwerk in te richten. Doorgaans kan de standaard router die de internetleverancier biedt al voldoende zijn, bij een meer complexe installatie kan het voordeel bieden een wat luxere router te plaatsen.
  • Bridge: De router zorgt voor de beschikbaarheid van internet in huis, een bridge maakt het mogelijk meerdere domotica apparaten aan elkaar te koppelen. Denk aan de Google Home Smart Hub of de Somfy TaHoma. Een voordeel van producten door fabrikanten als Somfy is de vrijheid van keuze in randapparatuur. Zo kun je kiezen voor Amazon Alexa of Google Assistant voor spraakbediening, camerabewaking kan met een Somfy camera of een product van een andere fabrikant. Controleer voor aanschaf de protocollen en standaarden die ondersteund worden door de bridge.
  • Alarmsysteem: Het spreekt voor zich dat bij beveiliging in huis een alarmsysteem niet mag ontbreken. Dit kan een alles-in-één systeem zijn met signalering, vastlegging en alarm in één apparaat, het kan ook een keten zijn van apparaten.
  • Camera: Bij camerabewaking zijn er opties voor binnen en buiten, ieder type camera heeft unieke kenmerken zoals bestendigheid tegen water of een ‘privacy shutter’. Dat is een klepje om de IP camera te deactiveren wanneer je thuis bent.
  • Sensoren: Door losse sensoren te koppelen aan het centrale alarmsysteem kun je ramen en deuren beveiligen. Detectie kan plaatsvinden op basis van beweging of opening van bijvoorbeeld een venster.
  • Raamdecoratie: Voorkom pottenkijkers en laat de gordijnen vanzelf sluiten wanneer het donker wordt. Dit is mogelijk door een timer in te stellen, of met een lichtsensor die de elektrische gordijnrails in werking stelt.
  • Verlichting: Inbrekers houden niet van licht, en wanneer er iets in huis gebeurt wil je dat gezinsleden juist wel goed zicht hebben. Met slimme verlichting reageert de woning direct op gevaarlijke situaties, daarnaast zal het huis er bewoond uitzien wanneer je op vakantie bent.
  • Deursloten: Verlies nooit meer jouw sleutels en registreer wanneer de kinderen thuiskomen van school met domotica deursloten. In plaats van een sleutel gebruik je een smartphone, een keycard of een numerieke code.
  • Rookmelder: Een stukje veiligheid die niet mag ontbreken is een rookmelder, en liever nog meerdere rookmelders in huis. Koppel ze aan de bridge en laat bij detectie de verlichting inschakelen en de deursloten ontgrendelen voor een veilige vluchtroute.

 

Software

Slimme apparaten werken op basis van software om ze te bedienen. Dit kan op meerdere manieren, hieronder volgt een overzicht van de mogelijkheden:

  • Browser: Afhankelijk van de toepassing kun je een domotica apparaat benaderen via de browser van een PC of laptop. Daarmee kun je zowel thuis als vanaf een andere locatie de apparatuur configureren, en beelden van een beveiligingscamera bekijken. Zo kun je zelf op vakantie de woning in de gaten houden, of kinderen kunnen controleren of de situatie bij ouders in huis nog in orde is.
  • Mobiele apps: De meeste fabrikanten van smart home producten zullen ook een app aanbieden om het apparaat te bedienen. Doorgaans zijn er apps voor zowel Android als Apple producten te downloaden. Om te voorkomen dat je voor ieder apparaat weer een andere app moet starten zijn er applicaties verkrijgbaar die je verschillende apparaten laten beheren. De voornoemde Somfy TaHoma heeft een dergelijke app.
  • Beeldherkenning: Bij camerabewaking let je als eerste op de beeldresolutie, de kijkhoek en registratie in het donker. Vergeet ook niet de software te controleren, want daarmee zul je beelden bekijken. Er zijn helaas goede camera’s die met onhandige software geleverd worden, in dat geval kunnen apps van derde partijen uitkomst bieden. Let er in dat geval wel op dat de ontwikkelaar betrouwbaar is, en dat jouw beelden veilig zijn.
  • Opslag: Dat geldt ook voor opslag van data en beelden van de beveiligingscamera. Naast lokale opslag speelt online opslag een belangrijke rol bij persoonlijke beveiliging, bijvoorbeeld om beelden vanaf een andere locatie te controleren. Sommige fabrikanten bieden hun eigen platform (tegen betaling). De koppeling maken met een cloud opslag dienst zoals Dropbox of OneDrive is ook mogelijk.