Je hebt besloten om op kamers te gaan wonen. Lekker een plekje voor jezelf in de stad waarin je studeert – of net daarbuiten om de kosten wat te drukken. Op je zelf wonen kan helaas wel erg duur zijn. Zeker nu je als student geen recht meer hebt op een basisbeurs van DUO. Op welke vaste lasten moet je rekenen en hoe kun je hierop besparen?
Kamerhuur
Studentenkamers in grote steden zijn schaars én prijzig. Grote kans dat je een paar honderd euro betaalt voor een kamertje van een paar vierkante meter. Dat is het natuurlijk helemaal waard, want je woont eindelijk op jezelf. Maar wist je dat er een maximale huurprijs is waar de huisbaas zich aan moet houden? Op de website van de LSVb (Landelijke Studentenvakbond) kun je checken of jij te veel huur betaalt. Is dat het geval, dan kun je de huur die je te veel betaald hebt terugvragen via de huurcommissie.
Energiekosten
Vaak zijn de kosten voor gas, water en licht bij de huurprijs inbegrepen. Maar dat is niet altijd het geval. Moet jij zelf – of samen met je huisgenoten – een energiecontract afsluiten? Gebruik dan een energievergelijker om te controleren bij welke energieleverancier je het goedkoopst uit bent. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt voor de energie die je in huis verbruikt.
Verzekeringen
Gebruik ook voor het afsluiten van je verzekeringen een vergelijkingssite. Daarmee vind je gemakkelijk de goedkoopste verzekering. Je kunt ervoor kiezen om een inboedelverzekering af te sluiten, hiermee zijn alle spullen in je kamer verzekerd tegen schade of diefstal. Ook is het wellicht handig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Met deze verzekering ben je verzekerd als je per ongeluk schade aan spullen van een ander veroorzaakt. Tot slot ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Als student heb je waarschijnlijk wel recht op zorgtoeslag; een bijdrage voor je zorgverzekering vanuit de overheid. Deze toeslag kun je aanvragen bij de Belastingdienst.
Internet, tv en bellen
Internet is natuurlijk onmisbaar voor een student. Een tv-abonnement is ook fijn, maar niet iedereen vindt dit nodig nu het ook mogelijk is om via Netflix series en films te kijken. Een huistelefoon zul je waarschijnlijk niet nodig hebben in je studentenhuis. Iedereen heeft tenslotte een mobiele telefoon. Soms is een contract voor internet, tv en bellen al inbegrepen in je huurcontract. Is dit niet het geval, kijk dan of je met huisgenoten samen een abonnement kunt afsluiten voor internet en (eventueel) tv. Bespreek samen wat jullie nodig denken te hebben en vergelijk verschillende abonnementen.
Boodschappen
Door op aanbiedingen te letten en huismerkproducten te kopen kun je al veel besparen op de boodschappen. Daarnaast is het vaak goedkoper (én gezelliger) om samen met vrienden of huisgenoten te eten. Als je ouders dichtbij wonen is het natuurlijk ook een optie om nog af en toe daar te eten. Scheelt jou geld, en je ouders vinden het waarschijnlijk alleen maar gezellig.
Uitgaan
Eerlijk is eerlijk: in het studentenleven gaat er ook veel geld naar uitgaan. En een avondje in de kroeg is meestal niet goedkoop. Door af en toe ook bij jou of bij vrienden thuis een drankje te doen, kun je veel geld besparen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je aan te sluiten bij een studentenvereniging als je dat leuk vindt. Je kunt dan op de vereniging vaak goedkoop een biertje scoren.