Je zult het je vast wel eens hebben afgevraagd; ik word 18 jaar, en dan? Er verandert inderdaad een hoop zodra je deze magische leeftijd bereikt hebt. Zo krijg je in een klap een hoop rechten erbij, maar moet er ook een hoop meer geregeld worden. Maar wat zijn nou de belangrijkste dingen waar je aan moet denken als je 18 jaar wordt? We hebben het even voor je op een rijtje gezet, zodat jij goed voorbereid volwassen kunt worden…

 

18 jaar en dan: studeren?

Word jij 18 jaar en ben je van plan te gaan studeren? Zorg dan dat je goed voorbereid aan je studie begint. Bereken vooraf goed hoeveel geld jouw studie gaat kosten en overweeg of jij een studiefinanciering nodig hebt of niet. Helaas telt studiefinanciering tegenwoordig volledig als lening en dat betekent logischerwijs dat alles na het studeren terugbetaald moet worden… Moet je veel reizen met het openbaar vervoer tijdens jouw studie, zie hier hoe je jouw studentenreisproduct aanvraagt. Let op: voordat je bij Mijn DUO kunt inloggen, dien je wel eerst een DigiD account aan te maken.

 

18 jaar en dan: op jezelf wonen?

Het is echt een leeftijd van grote veranderingen. En ook al blijkt uit onderzoek dat jongeren steeds langer thuis blijven wonen, gaan toch veel 18-jarigen beginnen met oriënteren op het ‘uit huis gaan’. Voor veel kamers en woningen duurt het lang voordat je ervoor in aanmerking komt. Daarom is het verstandig om je zo vroeg mogelijk in te schrijven op verschillende ‘kamersites’. Dit kan vanaf de dag dat jij 18 jaar wordt en dan verhoogt dit gelijk de kans op een kamer of woning in de toekomst! Wanneer je echt op jezelf gaat wonen, zul je als 18-jarige in bijna alle gevallen recht hebben op huurtoeslag. Dit kun je aanvragen bij de Belastingdienst. Vergeet ook niet om je kostbare inboedel te verzekeren. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn, er zijn namelijk ook speciale inboedelverzekeringen voor studenten.

 

18 jaar en dan: zorgtoeslag aanvragen!

Je wordt 18 jaar en dan ben je helaas niet meer gratis meeverzekerd bij de zorgverzekering van je ouders. Je zult dus een eigen zorgverzekering moeten afsluiten en dit brengt een hoop kosten met zich mee. Zorg dus dat je ook direct zorgtoeslag aanvraagt! Als student heb je een grote kans dat je elke maand tientallen euro’s zal ontvangen om jouw zorgverzekering mee te kunnen betalen. Wil je meer weten over zorgverzekeringen en welke het beste bij jou past? Kijk dan even op onze pagina over zorgverzekeringen voor studenten.

18 jaar en dan: verantwoordelijkheden…

Als je 18 jaar wordt, dan ben je officieel volwassen en daar komen een hoop verantwoordelijkheden bij kijken. Veel 18-jarigen zullen dan ook gaan beginnen met het zelf betalen van verschillende rekeningen. Denk hierbij aan zorgverzekering, studie, woning en een mobiele telefoonabonnement. Deze kosten kunnen bij elkaar hoog oplopen, dus ga opzoek naar een goed en leuk bijbaantje en begin gelijk met het besparen op overbodige kosten. Hierdoor houd je meer geld over voor belangrijke dingen.

 

Met behulp van deze tips zul je beter voorbereid zijn op het leven van volwassenen. Hierdoor zul je extra goed kunnen genieten van alle positieve veranderingen die plaatsvinden vanaf dat je 18 jaar wordt!