Gisteren presenteerden de ministers van Onderwijs van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Nederland een plan voor een Koninkrijksbeurs. Deze beurs wordt gecreëerd om de uitwisseling van studenten binnen het Koninkrijk te stimuleren. Het plan werd gepresenteerd tijdens het jaarlijkse Vierlandenoverleg Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op Curaçao.

De kracht van het Koninkrijk

“Het is belangrijk dat we de jonge mensen van de eilanden een beter perspectief bieden door gebruik te maken van de kracht van het Koninkrijk”, aldus de Nederlandse minister Robbert Dijkgraaf. Minister Dijkgraaf verwijst naar meerdere onderzoeken waaruit blijkt dat veel Caribische studenten tegen extra moeilijkheden aanlopen. Daarom willen de vier landen een ‘Caribbean Academic Orientation Year” ontwikkelen zodat Caribische studenten beter worden voorbereid op een hbo- of wo-studie in Nederland.

Samenwerking tussen hogescholen en universiteiten

Er zijn in het Caribisch deel van het Koninkrijk drie universiteiten. Het is de bedoeling dat ze gezamenlijk het programma gaan aanbieden. Ze hebben dan dus de optie om samen te werken met Nederlandse hogescholen en universiteiten. Het lange termijn doel? Zorgen dat het voortgezet onderwijs straks beter aansluit bij het vervolgonderwijs in Nederland.

 

Bron: NU.nl.