Ben jij zzp’er, of ga je als zzp’er aan de slag? Dan kom je vast en zeker een aantal vraagstukken tegen waar je misschien nog niet veel verstand van hebt. Eén daarvan zal waarschijnlijk de btw zijn. Je vraagt btw aan, betaalt btw en krijgt btw weer terug, het klinkt ingewikkelder dan het is. Toch is het handig om te weten hoe dit precies werkt, zodat je geen geld misloopt of fouten maakt bij de Belastingdienst. Daarom leggen wij in dit artikel uit hoe je als zzp’er met de btw omgaat: btw en zzp!

Tip | Wist je dat je als zzp’er korting krijgt bij Ziggo? Lees hier meer!

 

Btw en zzp | btw op aankopen: vraag het terug!

Laten we beginnen met goed nieuws: als zzp’er kun je veel geld besparen door de btw terug te vragen! Bij bijna alle producten of diensten die je koopt, zit btw. De normale consument moet dit percentage (meestal 21%, soms 9% of 0%) gewoon betalen. Als zzp’er heb je het voordeel dat je de btw niet hoeft te betalen, als je een product zakelijk koopt en gebruikt. Denk aan een nieuwe laptop voor werk, een werktelefoon, een bureaustoel, een monitor of een muismat. Ook zakelijke lunches, bijvoorbeeld met een klant of zakenpartner, vallen onder deze regeling. Daarnaast kun je de btw terugvragen op zakelijke abonnementen, zoals bij de NS, voor fotobewerkingsprogramma’s, Google-opslag of zakelijke diensten. Zo is een investering ineens 21% goedkoper, dat is mooi meegenomen! Je betaalt in eerste instantie gewoon btw, achteraf kun je de btw terugvragen bij de Belastingdienst.

Scoor producten en vraag de btw terug bij:

Let op: vallen jouw werkzaamheden onder de 0% btw categorie? Dan mag je de btw op investeringen helaas niet terugvragen.

 

Btw en zzp | btw vragen aan klanten

Zelf moet je btw rekenen over jouw werkzaamheden aan klanten. Controleer goed of je in de 21%, 9% of 0% btw categorie valt. Het meest gebruikte tarief is 21%, dat geldt voor bijna alle goederen en diensten. Sommige producten en diensten hebben een btw tarief van 9%, zoals eten en drinken, geneesmiddelen, tijdschriften, personenvervoer, sport, cultuur en boeken. Je voegt de btw toe aan je factuur, bovenop je eigen tarief. Je klant betaalt het totale bedrag aan jou. Maar deze btw mag je niet zelf houden: je moet deze weer terugbetalen aan de Belastingdienst. Het is aan te raden om de btw die je van klanten ontvangt meteen apart te zetten, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

 

Btw aangifte voor zzp’ers

Oké, je betaalt dus btw op producten en diensten die je aanschaft voor jouw zzp werkzaamheden en je kunt deze btw terugkrijgen van de belastingdienst. Je vraagt ook btw bovenop jouw tarief aan klanten en deze btw betaal je weer terug aan de belastingdienst. Volg jij het nog? Dit gehele proces regel je ieder kwartaal tijdens jouw btw aangifte. Je hebt na ieder kwartaal een maand de tijd om je aangifte in te dienen. Hoe werkt de btw aangifte? Je leest het hieronder!

1. Je vult in hoeveel omzet je gemaakt hebt in het afgelopen kwartaal + hoeveel btw je daarover gerekend hebt

2. Je vult in hoeveel btw je betaalt hebt aan producten of diensten die je gebruikt hebt voor je zakelijke werkzaamheden

3. De Belastingdienst trekt het bedrag van stap 2 af van de btw uit stap 1. Is het bedrag alsnog positief? Dan betaal je dit bedrag aan de Belastingdienst. Is het een negatief bedrag geworden? Dan krijg je dit bedrag terug van de Belastingdienst.

Let op: gebruik alleen facturen met een datum die valt binnen het kwartaal waar je aangifte over doet. Het is ook verstandig om alle facturen van zowel je verkopen als je aankopen met btw goed te bewaren. Als de Belastingdienst je voor een controle selecteert, moet je deze kunnen laten zien.

 

Tip | Op zoek naar meer tips voor ondernemers? Bekijk deze top 10 boeken voor ondernemers eens!