Cum laude afstuderen… Een term die jullie vast en zeker wel vaker voorbij hebben zien komen. Maar wat houdt dat cum laude afstuderen nu precies in en hoe kun je cum laude afstuderen? Dat vertellen we jullie graag hieronder!

 

Wat betekenen de woorden cum laude nu eigenlijk?

Wanneer we de letterlijke betekenis van het woord cum laude gaan opzoeken, krijgen we twee verschillende betekenissen:

  1. met lof (Latijn): eervolle vermelding bij het afronden van een studie óf promotie
  2. uitermate goed / voortreffelijk

 

Cum laude afstuderen

Cum laude afstuderen kan per onderwijstype verschillen. Zo kan een universiteit andere eisen stellen dan het hoger onderwijs. Ook kan het binnen de onderwijsinstellingen nog eens verschillen. Het is dus niet wettelijk vastgelegd wanneer iemand cum laude is geslaagd. Vandaar dat het dus kan afwijken en we hier niet één richtlijn in kunnen trekken.

 

Hoe kun je cum laude afstuderen?

Wanneer je alles uit jezelf wil halen en je graag cum laude wil afstuderen, zijn er natuurlijk een aantal tips die je hierbij kunnen helpen. Het belangrijkste is wel dat je er zelf écht voor wil gaan om hoge cijfers te halen. Wanneer jij tevreden bent met een zesje of zeven, is dit natuurlijk ook meer dan genoeg!

 

1. Weet aan welke eisen je moet voldoen

Zoals we hierboven al hadden vermeld, kan het per onderwijsinstelling en onderwijstype verschillen aan welke eisen je moet voldoen. Zorg er daarom dus voor dat je van tevoren bij jouw eigen onderwijs- en examenreglement (OER) vraagt naar de gestelde eisen. Zo moet je bijvoorbeeld een bepaald gemiddelde hebben van al jouw cijfers en mag je niet te veel vertraging oplopen. Weet dus waar je aan begint!

 

2. Verplaats jezelf in een docent

Wat belangrijk is om te doen wanneer je goede en hoge cijfers wil halen, is om je te verdiepen in de denkwijze van een docent. Wat zou een docent goedkeuren en wat niet. Leer te denken als een professional en probeer zoveel mogelijk te oefenen met oefentoetsen. Vraag ook je docenten waarom ze iets niet hebben goedgekeurd, wanneer je denkt dat jouw antwoord wel goed is.

 

3. Betrek je begeleider erbij

Wanneer je graag cum laude wil afstuderen, is het belangrijk dat je jouw studiebegeleider hiervan op de hoogte brengt. Zo kun je het meest halen uit hun feedback en scherpen ze die misschien nét nog even wat meer aan voor jou, zodat je er weer achter kan komen hoe een docent denkt en jouw werk nakijkt. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om studiebegeleiding aan te vragen wanneer je dit niet helemaal alleen wil doen, wat zeker begrijpelijk is!

 

Wat zijn de voordelen van cum laude afstuderen?

Het is moeilijk om te zeggen of er nu echt extra voordelen zitten aan cum laude afstuderen. Natuurlijk zijn er bedrijven die graag een kijkje in je cijferlijst willen hebben wanneer je gaat solliciteren. Maar daarnaast hechten veel bedrijven tijdens een sollicitatie ook waarde aan werkervaring. Wanneer iemand meer werkervaring heeft dan iemand die cum laude is afgestudeerd, kan dit alsnog de doorslaggevende factor zijn. Andersom kan het ook zo zijn dat een bedrijf op zoek is naar een kandidaat die nog niet veel werkervaring op heeft gedaan, omdat die kandidaten makkelijker ‘kneedbaar’ zijn dan iemand die al wel langer werkt en zijn eigen draai al heeft gevonden. Kortom, cum laude afstuderen is natuurlijk áltijd mooi meegenomen en een geweldige prestatie maar het belangrijkste is dat jij op jouw eigen niveau en tempo kunt afstuderen!