Je bent misschien bijna klaar met het afronden van je scriptie of je hebt het al gehaald. Dat betekent dat je bijna de ‘volwassenwereld’ gaat betreden en dat je de studententijd langzaam verlaat. Tijdens je studentenperiode kreeg je misschien verschillende toeslagen, maar als je straks gaat werken dan komt daar helaas verandering in. Om je een handje te helpen hebben wij een checklist gemaakt zodat je weet wat je allemaal moet regelen.
1. Uitschrijven bij de opleiding
Daar is dan het moment, je mag eindelijk op de rode knop drukken. Je moet je namelijk zelf uitschrijven via studielink. Hiervoor moet je inloggen op de website met je DigiD. Je moet aangeven vanaf welke datum je wil uitschrijven en je moet als reden vernoemen dat jij je diploma hebt gehaald.
2. Zet je studenten ov stop
Omdat je nu officieel de ‘volwassenwereld’ gaat betreden is het helaas tijd om je studenten ov stop te zetten. Dit moet je doen bij een ophaalautomaat en voor de 11e van de maand waarin je geen recht er meer op hebt. Is bijvoorbeeld de maand juni dat jij voor het laatst gebruik kan maken van je studenten ov? Dan moet je uiterlijk voor 10 juli je studentenreisproduct stopzetten. Let op dat je vanaf 1 juli al geen recht meer hebt op je gratis ov. Stop je hem niet op tijd? Dan betaal je in de eerste maand nadat je recht op het studentenreisproduct is afgelopen, een boete van € 89,54 per halve maand. Gebruik je hem nog steeds na díe eerste maand? Dan is de boete € 179,10 per halve maand.
3. Gratis NS Flex Dal
Als je bent afgestudeerd hoef je gelukkig nog niet het volledige tarief te betalen voor je treinreisjes. NS biedt namelijk 1 jaar gratis NS Flex Dal Voordeel aan studenten. Dit houdt in dat je in de daluren, in het weekend en op feestdagen kunt reizen met 40% korting. Daarnaast kun je ook drie medereizigers meenemen en zij ontvangen dan ook 40% korting op hun treinreis. Wil je graag gebruik maken van deze aanbieding? Dan moet je binnen zes maanden nadat jij je studenten-ov stop hebt gezet dit regelen. Het nieuwe abonnement kunt je vanaf 48 uur na het stopzetten op je ov-chipkaart opladen waar je studentenreisproduct op stond.
4. Stop je studiefinanciering
Als jij je hebt uitgeschreven via studielink heb je helaas ook geen recht meer op het geld van ‘ome DUO’. Dit betekent dat jij je studiefinanciering stop moet zetten via MijnDUO. Je kunt hier ook zien hoeveel je wellicht hebt geleend en wat je uiteindelijk moet terugbetalen. Kosten zoals het studentenreisproduct, basisbeurs en een aanvullende beurs valt onder de prestatiebeurs dus dit wordt omgezet in een gift. Mocht je schulden hebben opgebouwd, dan begin je meestal na twee jaar dat je recht had op de studiefinanciering met het aflossen.
5. Check je verzekeringen en rekeningen
Heb je tijdens je studententijd een polis afgesloten bij je zorgverzekering of andere verzekeringen? Check dan even of het een studentenpolis was. Als dit het geval is, dan heb je er helaas geen recht meer op als je bent afgestudeerd. Dit geldt ook voor studentenrekeningen bij de bank en voor een studentencreditcard. Ook is het belangrijk om je toeslag van je zorgverzekering te verlagen als je fulltime gaat werken. Het kan namelijk zo zijn dat je anders teveel geld ontvangt en dat je het bedrag dat je teveel hebt ontvangen moet terugbetalen.
6. Verander je e-mailadres
Misschien heb je tijdens je studententijd wel je studenten e-mailadres gebruikt voor belangrijke e-mail van DUO of andere bedrijven. Pas dit dan aan want, dit e-mailadres wordt straks gedeactiveerd.
Wij wensen je heel veel succes in het werkveld!