We hebben het helaas allemaal wel eens moeten meemaken dat onze elektronische rots in de branding, na jaren van trouwe dienst, opeens de geest geeft. Nu je zoekende bent naar de beste vervanger, is de kans groot dat je jezelf meermaals de vraag hebt gesteld wat nu precies het verschil tussen een Chromebook en een laptop is. Een terechte vraag, want ze mogen dan wel op elkaar lijken, maar kennen wel degelijk belangrijke verschillen. Op welke gebieden ze precies verschillen en of je nu beter voor die vertrouwde Windows laptop, die fancy MacBook of de relatief nieuwe Chromebook moet kiezen, zal hieronder nader worden toegelicht. 

 

Wat is een Chromebook?

Om beter te kunnen begrijpen hoe een Chromebook van een normale laptop verschilt, is het belangrijk dat je eerst helder hebt wat een Chromebook nu precies is. Eenvoudig gezegd, is een Chromebook een in 2011 geïntroduceerde, (vaak) goedkopere variant op de laptop, die draait op een door Google ontwikkeld besturingssysteem genaamd Chrome OS. Daarnaast is het een device dat is ontworpen om te worden gebruikt terwijl je verbonden bent met het internet. Zware software en een grote harde schijf zul je dan ook niet terugvinden aangezien alles online gaat. Het moge duidelijk zijn dat voor een optimale gebruikservaring, een snelle en tevens stabiele internetverbinding heilig zijn. 

Samenvattend kent een Chromebook de volgende voor- en nadelen:

Voordelen Chromebook

  • Start binnen enkele seconden op
  • Vaak goedkoper in aanschaf
  • Door het online werken en opslag in Google Drive, raak je nooit je bestanden kwijt
  • Maakt automatisch een back-up van je bestanden
  • Beschikt over een standaard ingebouwde virusscanner
  • Een langere batterijduur door een gebrek aan zware software en grote harde schijf

 

Nadelen Chromebook

  • Beperkter dan een laptop met Windows of MacOS als besturingssysteem
  • Het niet kunnen installeren van zware programma’s als SPSS, Photoshop etc.
  • Niet geschikt voor het spelen van zwaardere games
  • De vereiste van een constant goede en stabiele internetverbinding

 

Verschil Chromebook en laptop:

Nu je ongeveer weet wat een Chromebook is, kunnen we ingaan op de vraag wat nu precies het verschil tussen een Chromebook en een laptop is. Om het overzichtelijk te houden, hebben we de belangrijkste verschillen in een aantal categorieën voor je onderverdeeld.

Chromebook vs laptop – Besturingssysteem:

Het eerste belangrijke verschil tussen een Chromebook en een laptop, heeft te maken met het besturingssysteem. Daar waar normale laptops draaien op Windows of macOS, draait een Chromebook juist op het door Google ontwikkelde Chrome OS. Doordat een Chromebook uitgaat van het ‘internet first’ principe en je hiermee direct in de internetbrowser werkt, is het besturingssysteem erg licht en ben je voor snelheid en goede prestaties minder afhankelijk van de specificaties, dan bij een normale laptop.

Chromebook vs laptop – Veiligheid:

Een tweede verschil, heeft te maken met veiligheid. Daar waar een normale Windows laptop met een extra virusscanner van bijvoorbeeld Norton, Kaspersky of McAfee, beschermd moet worden tegen nare virussen, malware en spyware, hoeft een Chromebook dit niet. Alle opgeslagen documenten worden namelijk automatisch door Google beschermd, waardoor bedreigingen geen effect op het besturingssysteem hebben en je Chromebook dus altijd veilig is. 

Chromebook vs laptop – Batterijduur:

Een derde verschil tussen een Chromebook en een laptop zit hem in de batterijduur. Door een licht besturingssysteem en de afwezigheid van krachtige hardware, een zware processor, harde schijf, videokaart en SSD, is een Chromebook veel energiezuiniger. Een logisch gevolg hiervan is, dat je minder vaak hoeft te zoeken naar een stopcontact en de levensduur van je batterij langer mee zult gaan. MacBooks en Windows laptops met minder zuinige besturingssystemen en krachtige hardware, bedoeld om zware taken uit te voeren, vergen meer van je accu en hebben over het algemeen een kortere levensduur als gevolg.

Chromebook vs laptop – Opslag & programma’s:

Doordat een Chromebook gebonden is aan een zeer beperkte offline opslag en niet beschikt over een ingebouwde harde schijf, worden al je documenten, foto’s en video’s automatisch opgeslagen in Google Drive. Bij een gewone laptop ontbreekt die harde schijf of SSD niet, waardoor je de mogelijkheid hebt om je bestanden zowel online in de cloud als offline op je laptop op te slaan. 

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat je met een Chromebook niet alle applicaties kunt downloaden. Je bent immers gebonden aan internetapplicaties uit de Google Play of Chrome webstore. In tegenstelling tot een normale laptop, zijn zware programma’s als photoshop en SPSS niet te downloaden en is ook het spelen van zwaardere games er bij een Chromebook helaas niet bij. 

 

Conclusie: Wel of geen Chromebook aanschaffen?

Of een Chromebook voor jou nu wel of niet de juiste keuze is, hangt geheel af van je eisen. Ben jij een fanatieke pc gamer of iemand die voor school afhankelijk is van photoshop, SPSS of andere zware programma’s, dan geef je waarschijnlijk de voorkeur aan een normale Windows of Apple laptop. Behoor je niet tot deze categorieën, werk je graag met een snelle computer en kent het online werken en opslaan van documenten voor jou alleen maar voordelen, dan is een Chromebook zeker een overweging waard!

Overtuigd geraakt? Bekijk hier dan snel de beste Chromebook aanbiedingen van dit moment!