Ga je je eerste huis kopen? Gefeliciteerd! Dat is een spannende en bijzondere stap in je leven, maar het kan ook behoorlijk overweldigend zijn. Er komt immers veel bij kijken. Daarom is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je een beslissing maakt. Gelukkig sta je er niet alleen voor. We delen graag handige tips en informatie over waar je op moet letten bij het kopen van je eerste huis. Zo kun jij met een gerust hart op zoek naar jouw droomhuis.

Financiën

Het eerste waar je aan moet denken bij het kopen van een huis zijn je financiën. Hoeveel hypotheek kun je krijgen? Misschien heb je nog een studieschuld waar je rekening mee moet houden. Maar denk ook na over de bijkomende kosten. Je hypotheekkosten zijn niet alles. Er zijn veel bijkomende kosten zoals kosten voor een makelaar, notaris en de overdrachtsbelasting. Ook de hypotheekrente mag je niet vergeten. Breng daarom eerst goed je financiën in kaart voordat je verder gaat met het zoeken naar een huis.

Locatie

Waar zou je willen wonen? De locatie van je huis is erg belangrijk. De binnenkant van een woning kun je nog opknappen, aan een locatie kun je niks veranderen. Wil je juist dicht bij de stad wonen of liever op het platteland? Kijk ook naar de voorzieningen die in de buurt zijn zoals een supermarkt, scholen of een speeltuin.

Vereniging van Eigenaren

Ga je een appartement kopen? Dan ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit is een organisatie die gemeenschappelijke belangen behartigt van eigenaren van appartementen in een gebouw. Deze organisatie zorgt voor onderhoud en beheer van gemeenschappelijke ruimten, maar ook beheren ze het reservefonds. Je betaalt maandelijks een bedrag aan VvE kosten, dit komt bovenop je maandelijkse hypotheeklasten. Dit kan soms hoog oplopen. Bekijk daarom goed wat het maandbedrag is dat je betaalt aan de VvE. Check ook de financiële gezondheid en de regels van de VvE voordat je besluit een appartement te kopen.

Staat van het huis

Bij oude huizen komt het wel eens voor dat ze gebouwd zijn op houten palen. Dit betekent dat de fundering van de woning binnen nu en een aantal jaar vervangen moet worden. Dit is een grote en dure renovatie. Daarnaast wil je zekerheid dat er geen verborgen gebreken aan het huis zijn. Laat daarom altijd een bouwkundige keuring uitvoeren om te kijken welke gebreken er zijn. Zo voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan.

Duurzaamheid

De gas- en energieprijzen zijn momenteel erg hoog. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar het energielabel van het huis. Energielabel G is het laagst haalbare energielabel. Wanneer een huis dit label heeft, kun je er vanuit gaan dat het huis niet energiezuinig is. Hierdoor ben je maandelijks veel geld kwijt aan vaste lasten. Je kunt ervoor kiezen om je huis te isoleren. Ook dit kost veel geld. Kijk daarom goed naar de duurzaamheid van de woning. Vraag naar de energieprestatie van het huis en wat er eventueel verbeterd kan worden.

Met deze tips kun je goed voorbereid op zoek gaan naar jouw eerste huis en een weloverwogen beslissing maken. Veel woonplezier!