Slecht nieuws voor jongeren in het buitenland die over enkele jaren naar Nederland willen komen om hier te studeren. Er zijn namelijk plannen om een tijdelijke rem te zetten op de komst van internationale studenten.

 

Grote toestroom

Momenteel is de toestroom van internationale studenten zó groot dat Terri van der Velden, woordvoerder van koepelorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) het explosief noemt. De kwaliteit van het onderwijs gaat erdoor achteruit. De reden hiervoor is omdat docenten vaak lessen beter in het Nederlands kunnen geven dan in het Engels. Hiervan zijn Nederlandse studenten dan ook de dupe.

 

Cijfers

Het CBS heeft onderzocht dat tegenwoordig één op de vier studenten een internationale student is. Op universiteiten ligt dit aantal nog veel hoger: soms is wel 40% van de studenten een internationale student. Mede door deze cijfers wil het ISO en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) een tijdelijke rem op deze grote toestroom. Onderwijs moet namelijk wel goed zijn en blijven. Het kabinet heeft een ander plan, zij wil graag een permanente rem, maar daar zijn ISO en LSVb het niet mee eens. Ze dragen bij aan de Nederlandse economie en wetenschap, maar dat is niet alles: “We kunnen veel leren van andere culturen in het onderwijs. Ze zijn van grote meerwaarde”, zegt Terri van der Velden.

 

Universiteiten buiten de Randstad

Maar waar een tijdelijke rem op de komst van internationale studenten een probleem oplost op universiteiten in Amsterdam, Leiden en Rotterdam, is dit een grote schrik voor universiteiten buiten de Randstad. Universiteiten in Zeeburg, Limburg en Twente hebben juist Internationale studenten nodig om te kunnen blijven bestaan. Internationale studenten zijn vooral gewild bij technische studenten.

 

Bron: Nu.nl.