Het is je vast niet ontgaan dat het 8 maart nationale vrouwendag was. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam op deze dag dan ook met nieuwe cijfers over de man-vrouwverhouding binnen de Hogescholen en Universiteiten in Nederland.  Het afgelopen studiejaar studeerden er 443.000 vrouwen aan een Hogeschool of Universiteit en 393.000 mannen. Dit verschil is niet nieuw, al 23 jaar studeren er meer vrouwen dan mannen aan het hoger onderwijs.

 

Omslag jaren zeventig

Halverwege de vorige eeuw zag deze verdeling er nog heel anders uit. Ongeveer 17.000 vrouwen en 45.000 mannen volgden toen hoger onderwijs. Toen waren het dus twee keer zoveel mannen dan vrouwen. Vanaf de jaren zeventig heeft dit een omslag gemaakt en is het aantal studerende vrouwen gaan toenemen. Verder publiceerde het CBS nog dat 60% van de vrouwen tussen de 25 en 35 jaar in 2022 een hbo- of wo-diploma had. Bij de mannen tussen de 25 en de 35 jaar was dit bijna de helft. Wel zit er verschil in de richtingen die mannen of vrouwen kiezen qua opleiding. Vrouwen studeren vaak in de richting van de gezondheidszorg, het onderwijs en andere maatschappelijke vakken terwijl mannen eerder kiezen voor techniek of de informatica.

 

Salaris

Ondanks de man-vrouwverhouding in het hoger onderwijs, verdienen vrouwen gemiddeld nog altijd minder dan mannen. Volgens de Vakbond FNV verdienen vrouwen gemiddeld ongeveer 13% minder per uur dan mannen. De vakbond berekende zelfs dat vrouwen eigenlijk vanaf half november tot eind december vrijwillig werken.

 

Bron: rtlnieuws.nl