De coronacrisis heeft zonder twijfel een grote impact gehad op de manier waarop we studeren. De collegebanken maakten plaats voor sofa’s en keukenstoelen en borrelen deden we alleen nog maar via Zoom. Hoewel de situatie verre van ideaal is, hebben de meesten dankzij het online onderwijs toch hun studie voort kunnen zetten. Onderwijsinstellingen hebben veel geïnvesteerd in het opzetten van digitale systemen en het verloop van de coronacrisis is nog steeds onzeker. Virtuele colleges blijven nog wel even, maar hoe zorg je ervoor dat je ze ook veilig online kunt volgen?
Veilig internetten
Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis waren studenten volledig afhankelijk van het internet. Onderwijsinstellingen moesten op hele korte termijn overschakelen op online onderwijs. Daardoor was er te weinig tijd, en vaak ook te weinig kennis en ervaring, om al deze digitale systemen waterdicht te maken. Cybercriminelen kregen dit in de gaten. Onderwijsinstellingen en studenten krijgen steeds vaker te maken met DDoS-aanvallen, gijzelsoftware, Zoom-hacks en datalekken. Als student moet je erop kunnen vertrouwen dat je onderwijsinstelling zorgvuldig met jouw persoonlijke gegevens omgaat, vooral online. Helaas kun je daar zelf geen controle op uitoefenen.
Wat je wel kunt doen is ervoor zorgen dat je altijd via een veilige verbinding internet. Schakel daarom steeds een VPN in als je online colleges volgt, websites bezoekt, online aankopen doet, video’s streamt of in je vrije uurtjes een multiplayergame speelt. Wat is VPN? (https://nordvpn.com/nl/what-is-a-vpn/) Een versleutelde verbinding waarmee je beschermd blijft tegen hackers en malware. De VPN-server codeert jouw gegevens en schermt je IP-adres af. Een must als je je digitale veiligheid en privacy wil beschermen, en al helemaal als je wel eens via een openbaar netwerk internet.
Tips om veilig vanuit huis te studeren
Je online bescherming begint met een veilige verbinding. Maar er zijn nog een paar maatregelen die je kunt nemen om je digitale veiligheid te beschermen:
1. Kies unieke wachtwoorden
Als een website of netwerk wordt getroffen door een datalek, krijgen hackers toegang tot grote hoeveelheden wachtwoorden, e-mailadressen en persoonlijke gegevens. Heb je het gelekte wachtwoord voor meerdere accounts gebruikt, dan kunnen hackers dus ook in die andere accounts inloggen. Gebruik daarom voor elke website en elk account een uniek wachtwoord om de schade door een datalek te beperken. Vermijd daarbij wel wachtwoorden die makkelijk te raden zijn, zoals ‘123456’, ‘Welkom21’ of zelfs je geboortedatum. Je hoeft niet alle unieke wachtwoorden te onthouden, want daarvoor heb je een wachtwoordmanager.
2. Deel niet alles op social media
Social media zijn natuurlijk een fantastisch middel om contact te houden met medestudenten, familie en vrienden. Vooral tijdens de lockdowns zochten we massaal onze toevlucht tot deze online communicatiekanalen. Toch moet je wel voorzichtig blijven met wat je op social media allemaal deelt. Heeft jouw klas bijvoorbeeld een groep aangemaakt op Facebook of Twitter? Controleer dan ook of alle instellingen op ‘besloten’ of ‘privé’ staan zodat buitenstaanders niet mee kunnen lezen.
3. Update regelmatig je software
Een software-update komt altijd op het moment dat je gemotiveerd je laptop opendoet om aan de slag te gaan. Vijf minuten en een paar honderd Mb later en je voelt je motivatie alweer wegebben. Je ziet het al aankomen, dus stel je die software-update maar even uit tot een later moment. Dat is niet verstandig, want software-updates moet je eigenlijk meteen uitvoeren op het moment dat ze beschikbaar zijn. Ze bevatten vaak belangrijke beveiligingsupdates.
4. Let op voor phishing
Een e-mail van het CJIB ontvangen waarin je gesommeerd wordt om meteen je verkeersboete te betalen via een betaallink? Nooit doen, want het is zo goed als zeker dat het hier om phishing gaat. Internetcriminelen doen zich voor als een betrouwbare instantie of organisatie om zo aan jouw gegevens en geld te komen. Controleer altijd of de e-mail afkomstig is van de juiste afzender.
5. Lees de kleine letters
Een app installeren is zo gebeurd. Je drukt een paar keer op ‘Ik ga akkoord’ en een paar tellen later kun je al een wachtwoord invoeren. Neem toch even de tijd om te lezen waar je precies mee akkoord gaat. Voor je het weet geef je een app toegang tot al je foto’s en berichten, terwijl dat helemaal niet nodig is.