Ga jij in 2023 beginnen aan een hbo-opleiding of wo-opleiding? Dan is het voor jou interessant om meer te weten over de propedeuse. Tijdens het eerste jaar zal je namelijk vaak de vraag krijgen of je je propedeuse al hebt behaald. We vertellen je hieronder alles over wat je moet weten over je propedeuse. Lees je mee?

Wat is een propedeuse?

Een propedeuse, of studentikoos: “P”, is het certificaat dat aantoont dat jouw niveau goed genoeg is voor jouw studie. Om je propedeuse te behalen moet jij alle punten van het eerste jaar binnen een bepaalde tijd behalen. Bij de meeste universiteiten en hogescholen bestaat het eerste studiejaar uit 60 studiepunten. Haal jij al die punten gelijk in het eerste jaar? Lekker bezig! In sommige gevallen moet je aan het begin van het tweede studiejaar een herkansing doen, maar dan kan je meestal ook gewoon je propedeuse nog halen. Behaal je ‘m in het eerste jaar? Dan heb je waarschijnlijk voor de zomervakantie een officiële ceremonie met al je studiegenootjes waarbij je propedeuse wordt uitgereikt.

Wat moet je doen voor je propedeuse?

Het kan verschillen per onderwijsinstelling, maar de meeste universiteiten en hogescholen hebben als regel dat je 60 studiepunten moet behalen. Deze punten behaal je door het maken van tentamens, het schrijven van papers en het uitvoeren van projecten in het eerste jaar.

Bij de meeste studies heb je minimaal 45 punten nodig om door te kunnen stromen naar het tweede jaar. Behaal je deze punten niet, dan kan je helaas niet door naar het volgende studiejaar. Dan moet je stoppen met jouw studie. Dit noemen ze ook wel een negatief bindend studieadvies (BSA).

Heb je veel last van ziekte tijdens het eerste studiejaar of persoonlijke problemen die de voortgang van jouw studie belemmeren? Dan is het heel belangrijk dat jij zo snel mogelijk jouw studiebegeleider of decaan op de hoogte stelt. In uitzonderlijke gevallen is het namelijk mogelijk om met minder dan 45 punten door te mogen naar het tweede studiejaar. Het nadeel is dan wel dat jij het extra druk krijgt, want je moet naast die punten voor je propedeuse natuurlijk ook gewoon tentamens, papers en projecten doen voor het tweede studiejaar.

Waar is een propedeuse handig voor?

Zoals eerder gezegd is een propedeuse een certificaat dat bewijst dat jij geschikt bent voor het niveau van deze studie. Je kan na het behalen van je propedeuse gewoon door met studeren aan deze studie. Maar daarnaast is je propedeuse voor nog iets anders handig! Als jij je propedeuse in één jaar haalt, dan kan jij na het eerste studiejaar doorstromen naar een studie aan de universiteit. Dit is handig voor studenten die van de havo komen en niet gelijk mogen starten aan de universiteit. Zo’n propedeuse bewijst dus dat jij in staat bent om te denken en leren op wo-niveau.

Je propedeuse halen lukt niet zonder dat je een goede laptop hebt. Hier vind je de top 10 beste studenten laptops van 2023!