Op zoek naar een handige stemwijzer voor de Provinciale Staten­verkiezingen? Op 14 maart 2023 is het weer zover… Dan kan er weer volop worden gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen. Wil jij graag weten wat de beste stem- en kieswijzers zijn? Mooi! Wij hebben namelijk voor jullie hieronder een handig overzicht gemaakt van alle stemwijzers. En, weet jij al op wie je gaat stemmen?

 

Overzicht stemwijzers Provinciale Staten­verkiezingen

Benieuwd welke partij het best bij jou past? Bekijk hieronder één van de stemwijzers en kom erachter. Ook kun je meer informatie vinden over bepaalde onderwerpen, stellingen of kijken welke kandidaat het best op jou lijkt! Staat jouw provincie er niet bij? Dat kan kloppen… Niet elke provincie biedt namelijk een stemhulp aan.

  • StemWijzer: woon jij in Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant of Limburg? Maak dan gebruik van de StemWijzer en kom erachter op wie jij je stem moet uitbrengen.
  • Kieskompas: vul direct jouw gemeente of vier-cijferige postcode in en doe mee het Kieskompas onderzoek.
  • MijnStem: vul direct jouw gemeente of vier-cijferige postcode in en doe mee het MijnStem onderzoek.
  • Young voice: woon jij in Drenthe of Limburg? Maak dan gebruik van de stemwijzer van Young voice en kom erachter op wie jij je stem moet uitbrengen.
  • Jongeren Kieswijzer: weet je niet zo goed of je moet stemmen? Doe dan mee de Jongeren Kieswijzer! Aan de hand van 10 verschillende stellingen kom je erachter waarom het wel of niet voor jou belangrijk is om je stem uit te brengen.
  • Technologie Kieswijzer: benieuwd hoe politieke partijen omgaan met onderwerpen zoals fake news, online privacy en de macht van grote online platformen? Vul dan deze kieswijzer in en kom erachter!
  • Partijgedrag: kom erachter welke politieke partijen met hun stemgedrag het best bij jou passen.
  • Slimmer Kiezen: bij Slimmer Kiezen kun je zelf bepalen wanneer je genoeg gestemd hebt. Je kan op elk moment jouw resultaat bekijken.
  • Het Kieshart: dit is geen stemwijzer, maar een test om te zien welke van de partijleden het meest op jou lijkt.

 

Wat houden de Provinciale Staten­verkiezingen eigenlijk in?

Zoals de naam al doet vermoeden worden er tijdens deze verkiezing leden gekozen voor de Provinciale Staten. Elke 4 jaar kan je namelijk stemmen op een kandidaat van een politieke partij. De leden die worden gekozen noemen we de volksvertegenwoordigers. Deze volksvertegenwoordigers vormen samen het parlement van een bepaalde provincie.

Benieuwd wat er nu eigenlijk wordt beslist door de Provinciale Staten? Denk hier bijvoorbeeld aan de inrichting van een woonomgeving, verschillende zorgtaken van een gemeente, alles over huisvestiging of de inrichting van openbare ruimtes zoals zwembaden, bibliotheken en sportzalen. Kortom, belangrijk om uit te zoeken via een stemwijzer welke kandidaat het dichts bij jouw standpunten staat en op wie jij moet stemmen op 14 maart 2023.