Ben jij afgestudeerd en klaar met je studie? Dan kun je na je studie verschillende wegen inslaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het volgen van een andere studie, aan het werk gaan, maar ook kun je ervoor kiezen om een traineeship te volgen. Wat dit precies inhoudt en hoe dit allemaal in zijn werk gaat, lees je hieronder.

Wat is een traineeship eigenlijk?

Een traineeship volgen wordt tegenwoordig steeds populairder onder afgestudeerde studenten. Maar wat houdt een traineeship nou eigenlijk in? Met een traineeship werk en leer je tegelijkertijd bij een organisatie. Je kunt zelf op zoek gaan naar een traineeship, maar het kan ook zijn dat jouw huidige werkgever jou een traineeship aanbiedt. Je kunt het dus zien als een opleiding binnen een bedrijf of organisatie. Tijdens het werken en de opleiding bouw je natuurlijk erg veel kennis op wat je vervolgens direct in de praktijk kunt gebruiken. Daarnaast leer je veel meer over de verschillende afdelingen binnen het bedrijf. Op deze manier bouw jij nog meer ervaring en kennis op.

Eigenlijk is een traineeship een combinatie van werken en leren, terwijl jij in dienst bent van het bedrijf. Als trainee ben je fulltime aan het werk en volg je daarnaast een opleidingstraject. Zodra je dit hebt afgerond, ben jij als het goed is opgeleid tot de functie of de specialiteit die jij voor ogen had.

Hoe zal de periode als trainee verlopen?

Elk traineeship is anders. Erg logisch, aangezien niet elk bedrijf hetzelfde is. Wel is het zo dat bijna ieder traineeship een beetje hetzelfde zal verlopen. Vaak bestaat een traineeship namelijk uit drie onderdelen, denk hierbij aan werken, leren en nog een gedeelte coaching.

  • Tijdens de werkperiode zal je op verschillende afdelingen binnen het bedrijf of bedrijven werken, op deze manier zal je het bedrijf goed leren kennen en weet je wat je binnen het bedrijf of organisatie kan verwachten als het gaat om jouw werkzaamheden.
  • Ook heb je natuurlijk het opleidingsprogramma. Wel is het goed om te weten dat dit binnen elk bedrijf of organisatie anders is. Hoe dit zal verlopen ligt er maar net aan binnen welke branche jij je traineeship volgt.
  • Het onderdeel coaching is eigenlijk bij iedere branche hetzelfde. Als trainee zal je een coach toegewezen krijgen binnen de organisatie die jou gaat begeleiden tijdens jouw leerproces. Deze coach werkt bij dit bedrijf of organisatie en heeft dus veel ervaring binnen jouw vakgebied. Daarnaast zal dit ook jouw contactpersoon zijn zodra jouw traineeship begonnen is.

Hoe jouw traineeship precies zal verlopen is dus per branche verschillend. Wil jij hier meer over weten? Dan kun je eens googelen op ‘traineeship verschillende bedrijven‘. Op deze manier vind je verschillende bedrijven die traineeships aanbieden.

Waar moet je aan voldoen, wil je trainee worden?

Trainee word je niet zomaar, er zijn namelijk een aantal hoge eisen gesteld waar je aan moet voldoen. Het volgen van een traineeship is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Het komt vaak voor dat alleen afgestudeerden met hoge resultaten in aanraking komen. Daarnaast is het belangrijk dat je gedreven, zelfbewust en ambitieus bent. Ook kan het in je voordeel werken als je je bijvoorbeeld hebt ingezet voor een vereniging of commissie, dit laat namelijk zien dat je verantwoordelijk kunt zijn en dat je je echt ergens voor wil inzetten.

Daarnaast is het belangrijk dat je direct aan de slag kunt gaan tijdens jouw traineeship en dat je niet eerst moet wennen en de kat uit de boom gaat kijken bij jouw collega’s. Ook moet je natuurlijk al de nodige kennis binnen de sector kunnen toepassen.

Waarom jij als afgestudeerd student baat kunt hebben bij een traineeship

Er zijn een aantal factoren waarom het erg handig is om na jouw studie een traineeship te gaan volgen. Er zitten namelijk een aantal voordelen verbonden aan een traineeship. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veel ervaring opdoen. Weet jij namelijk nog niet precies wat je wilt doen na je studie? Dan is een traineeship ideaal om ervaring op te doen en te ontdekken wat jij leuk vindt.

Daarnaast is een traineeship de kortste stap richting een leidinggevende functie. Wil jij dus binnen het bedrijf waar jij aan de slag bent hogerop komen? Dan is het volgen van een traineeship ideaal voor jou. Ook is een groot voordeel van een traineeship dat je je binnen een rap tempo op verschillend persoonlijk vlak ontwikkelt. Daarnaast staat het heel goed op je cv als je een traineeship hebt gevolgd, aangezien je zo laat zien dat je gemotiveerd bent. Er zijn dus een aantal hele goede redenen om een traineeship te volgen.

Wellicht is een traineeship binnen de supply chain wel wat voor jou. In dat geval kun je eens een kijkje nemen op Venturn. Hier vind je alles over een traineeship binnen de maritieme sector.