Is 2023 hét jaar waarin jij gaat afstuderen? Dan moet je wel eerst een afstudeerstage vinden. Je hebt verschillende manieren van afstuderen. Zo kan je stage lopen bij een bedrijf als afstudeerstage, maar je kan ook vanuit huis een opdracht uitvoeren voor een bedrijf. Wij vertellen je er meer over. Lees je mee?

Afstudeerstage

Afstudeerstages zijn er in verschillende vormen. Je hebt waarschijnlijk eerder al moeten stage lopen bij een bedrijf. Je werkt dan echt mee in een bedrijf, terwijl je begeleiding krijgt van een begeleider binnen het bedrijf. Als je een afstudeerstage gaat doen binnen een bedrijf dan wordt er verwacht dat je – na het inwerken – redelijk zelfstandig aan de slag kan gaan. Je bent immers aan het einde van je studie en dus heb je alle kennis die je nodig hebt. Je krijgt bij de meeste bedrijven tijdens de afstudeerstage één werkdag in de week om te werken aan jouw scriptie.

Daarnaast kan je ook een afstudeeropdracht zoeken, in plaats van een afstudeerstage. Vaak werk je dan één of twee dagen mee in het bedrijf waarin je bijvoorbeeld een onderzoek uitvoert voor het stagebedrijf. Die andere dagen ben je vanuit huis het onderzoek aan het verwerken tot je uiteindelijk een scriptie hebt.

Een afstudeerstage doen zonder laptop is niet te doen. Wij vertellen je wat de beste studenten laptop is!

Stage zoeken

Een stage zoeken kan je op verschillende manieren doen. Je kan op jouw LinkedIn een oproep plaatsen waarin je aangeeft dat je binnenkort moet stage lopen en dus op zoek bent naar een afstudeerstage. Bedrijven kunnen je dan benaderen via LinkedIn, maar ook vrienden/kennissen kunnen hun connecties taggen onder jouw post. Daarnaast kan je je natuurlijk aanmelden bij een vacaturebank en aangeven dat je moet stage lopen, geef hierbij wel aan dat het gaat om een afstudeerstage.

Stage lopen

Stage zoeken gelukt? Gefeliciteerd! Dan is het tijd om stage te lopen bij jouw stagebedrijf. Tijdens je eerste week maak je een uitgebreide planning voor je afstudeerstage. Wanneer doe je welk onderzoek, hoe lang heb je nodig om dit onderzoek te verwerken en je zorgt natuurlijk voor twee vrije, extra weken voor het geval je een tegenslag hebt. Merk je tijdens het stage lopen dat je planning niet werkt, pas dan gelijk je hele planning voor de gehele afstudeerstage aan. Het zou zonde zijn als je je scriptie niet haalt omdat je planning niet goed was.

TIP: plan ook vrije dagen in zodat je ook wat leuke dingen kan doen tijdens de afstudeerstage. Afstuderen is erg pittig en dus is het belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen deze periode!