Heb jij wel eens moeite met wiskunde of natuurkunde? Je bent niet de enige. De Nederlandse Universiteiten vrezen dat studenten uit Nederland worden afgetroefd door buitenlandse studenten. De eindexamens wiskunde en natuurkunde op de middelbare school zijn de afgelopen jaren steeds makkelijker geworden, is gebleken uit onderzoek. Als je dit onderzoek vergelijkt met de resultaten van de middelbare scholieren op hun eindexamens, komt er naar voren dat de kennis van beide vakken is gedaald.
Internationale concurrentiepositie
Volgens de voorzitter van de vereniging Universiteiten van Nederland, Pieter Duisenberg, is de uitkomst van dit onderzoek ook ernstig voor het Nederlandse vervolgonderwijs. Wanneer studenten minder kennis hebben in wiskunde en/of natuurkunde, heeft dit effect op de internationale concurrentiepositie van Nederland in het onderwijs. Hij vreest dat studenten uit het buitenland hierdoor vaker voor gaan bij bijvoorbeeld lotingen voor prestigieuze studies. Duisenberg hoopt op nader onderzoek om de sterke onderwijsketen van Nederland te behouden.
Het effect is al te zien
De gedaalde kennis in wiskunde en natuurkunde zien ze bij de TU Delft al terug komen. Voor de opleiding lucht- en ruimtetechniek moeten studenten een toelatingstest maken. Hieruit worden 440 eerstejaars geselecteerd uit zo’n 2500 kandidaten. Deze 440 geselecteerde eerstejaars bestonden in 2017 nog uit 55% Nederlandse studenten, terwijl dit er in 2022 nog maar 44% waren.
Bron: Trouw.nl