Je staat net op het punt om met het OV naar je ouders te reizen, naar je vrienden of naar dat leuke festival: studenten OV kapot. Super vervelend en balen, maar gelukkig is daar iets aan te doen. Want je moet natuurlijk wel gebruik kunnen maken van het gratis reizen met het openbaar vervoer als student. Als je persoonlijke OV zichtbaar kapot is gegaan, kun je online meteen een nieuwe aanvragen. Meestal krijg je die binnen drie werkdagen binnen. Als je OV-chipkaart technisch defect is, lees je in deze blog wat je moet doen.

 

Is je studenten OV écht kapot?

Voordat je verdere stappen gaat nemen, moet je eerst even controleren of je studenten OV kapot is. Er kunnen namelijk ook andere redenen voordoen waardoor je OV-chipkaart niet werkt. Als je je OV niet automatisch laat opladen, maar dit telkens handmatig doet, moet je eerst even controleren of je saldo niet negatief is. Anders moet je je studenten OV simpelweg even opladen. Ook is het goed om te beseffen dat je voor de trein een minimaal bedrag op je OV chipkaart moet hebben staan om in te kunnen checken. Als je het automatisch opladen wel aan hebt staan, kan het ook zijn dat het inchecken niet lukt en het lijkt alsof je OV defect is. Als de incasso’s van jouw bankrekening zijn mislukt, wordt je pas namelijk geblokkeerd. Deze blokkade is gelukkig maar tijdelijk, als je het geld overmaakt naar het juiste rekeningnummer wordt de blokkade in ongeveer drie dagen opgeheven. Dit rekeningnummer kun je vinden op de website van OV-chipkaart. Een andere reden waardoor je pas geblokkeerd kan zijn is als je twaalf keer vergeet om uit te checken. Je kan deze blokkade opheffen bij de balie van de plek waar je voor het laatst hebt ingecheckt. 

 

Als je studenten OV kapot is…

Wanneer bovenstaande redenen voor jou niet gelden, is jouw studenten OV echt kapot. Je hoeft nog steeds niet in paniek te raken, want je kunt gemakkelijk een nieuwe aanvragen. Via de website van OV-chipkaart kun je de uitgelegde stappen volgen en vraag je zo een nieuwe aan. Deze nieuwe pas ligt in ongeveer drie werkdagen op jouw deurmat. Komen deze drie dagen wachten jou niet uit? Vraag dan een tijdelijk studentenreisproduct aan. Dit tijdelijke product zet je op een anonieme OV-chipkaart, die je onderweg kan kopen. Het tijdelijke studentenreisproduct bestel je online en staat binnen een uur voor je klaar op een ophaalautomaat. Hier kun je deze koppelen aan je anonieme OV. Het tijdelijke studentenreisproduct is zeven dagen geldig, dus wacht niet te lang met je nieuwe studenten OV aanvragen. 

 

Hopelijk ben je zo voldoende geïnformeerd over de stappen die je moet nemen bij een kapotte studenten OV. Wanneer je toch meer vragen hebt, kijk dan eens op de site van OV-chipkaart.