Heb jij je eerste studie afgerond en wil je graag verder studeren? Wil je wisselen van studie? Of ga je studievertraging oplopen? Er kunnen dan wat vragen bij je opkomen hoe het eigenlijk zit met je studiefinanciering. Geen zorgen, je bent hier op de juiste plek. Wij hebben voor je uitgezocht hoeveel jaar jij nog recht hebt op de basisbeurs, studenten ov en een lening.

Studiefinanciering hoger onderwijs

Voor het hoger onderwijs bestaat de studiefinanciering uit twee verschillende categorieën namelijk: een lening (collegegeldkrediet en rentedragende lening) en de prestatiebeurs (de basisbeurs, een aanvullende beurs en studenten ov). Als jij je diploma haalt binnen tien jaar, wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Haal jij je diploma niet binnen tien jaar? Dan moet je het terugbetalen.

  • De basis- en aanvullende beurs ontvang je voor de officiële duur van je studie. De recht op een aanvullende beurs hangt af van de inkomsten van je ouders.
  • Het studentenreisproduct ontvang je één jaar langer dan je basis- en aanvullende beurs. Duurt jouw studie vier jaar? Dan heb je vijf jaar recht op het studentenreisproduct.
  • Je kunt sowieso zeven jaar lenen bij DUO (officiële duur van je studie plus drie jaar extra).

Van het mbo naar hbo

Heb je een mbo-4 diploma behaald en wil je een studie starten op het hbo? Dan heb je tijdens je hbo-studie het recht op een volledige studiefinanciering. Je krijgt vier jaar de basisbeurs en indien je ervoor in aanmerking komt, krijg je ook een aanvullende beurs. De prestatiebeurs van het mbo wordt omgezet in een gift. De eventuele lening die je hebt opgebouwd tijdens het mbo blijft staan en dit moet je terugbetalen.

Heb je studievertraging? Dan heb je helaas geen recht op verlening van de prestatiebeurs, tenzij de oorzaak is door een medische reden. Je kunt dan wel om een verlening vragen. Je leest er hier meer over.

Doorstuderen van het hbo

Wil je na je hbo-bachelor een hbo-master of tweejarige wo-master gaan volgen? Dan heb je langer recht op een prestatiebeurs.

Als je een universitaire studie gaat volgen na je hbo-bachelor, dan is het mogelijk dat je direct recht hebt op een extra prestatiebeurs. Sommige studies zijn al ‘gekoppeld’ aan een langere wo-master. Denk aan (dier-)geneeskunde of technische studies. Als je wordt ingeschreven bij zo’n studie, heb je direct recht op de prestatiebeurs. De jaren die je al hebt gekregen tijdens je hbo-studie worden wel in mindering gebracht op het totaal.

We zetten alles even op een rijtje voor je:

  • Ga je na je hbo-propedeuse een universitaire bachelor volgen? Dan heb je recht op de basisbeurs en de aanvullende beurs regels die gelden voor een universitaire bachelor. Het jaar dat je de prestatiebeurs hebt ontvangen tijdens je propedeuse jaar wordt er vanaf gehaald.
    • Je krijgt drie jaar de basisbeurs en aanvullende beurs, vier jaar het studentenreisproduct en een lening zeven jaar.
  • Wil je na je hbo-bachelor een eenjarige universitaire master doen? Dan heb je helaas geen recht op een prestatiebeurs voor je eenjarige universitaire master. Je studenten ov is nog wel één jaar geldig. Als je een tweejarige universitaire master gaat doen, dan heb je één jaar recht op de prestatiebeurs inclusief twee jaar extra studentenreisproduct.
  • Heb je een diploma van een hbo-bachelor? Dan wordt je prestatiebeurs verlengt met de officiële duur van je master die je gaat volgen. Dus duurt jouw master één jaar? Dan krijg je dat jaar een prestatiebeurs.
  • Als je een schakeljaar of een premaster gaat doen heb je helaas geen recht op een extra studiefinanciering. Ga je daarna een tweejarige master doen? Dan ontvang je voor één jaar de studiefinanciering.

Doorstuderen na het wo

Na je wo-bachelor een master doen? Dan heb je langer recht de prestatiebeurs. Ga je een medische studie volgen zoals (dier-)geneeskunde of een technische studie? Dan heb je automatisch recht op de volledige prestatiebeurs als je definitief staat ingeschreven.

We zetten alles even op een rijtje voor je:

  • Ga je een eenjarige of een tweejarige master volgen? Dan krijg je voor deze extra jaren de prestatiebeurs.
  • Voor een schakeljaar en premaster heb je geen extra recht op studiefinanciering. Als je staat ingeschreven bij een bacheloropleiding tijdens je premaster of schakeljaar, kun je wel studiefinanciering ontvangen. Het totale aantal jaren dat je recht hebt op de basis- en aanvullende beurs blijft wel drie jaar plus de nominale duur van je master.
  • Doe je langer dan drie jaar over je universitaire bachelor? Dan ontvang je vier jaar studiefinanciering. Het laatste jaar wordt dan gezien als voorschot op je studiefinanciering voor je master. Ga je geen master volgen? Dan moet je dat laatste jaar terugbetalen.

Meer informatie nodig? Bekijk dan de website van DUO.