Een huis vinden is al geen makkelijke opgave, maar voor ex-studenten is het vaak nog lastiger. Er wordt namelijk bij het aanvragen van een hypotheek gekeken naar de oorspronkelijke studieschuld die een student heeft opgebouwd tijdens de studie. Dit is voor veel studenten niet duidelijk zodra zij de lening aangaan, waardoor veel oud-studenten voor een verrassing komen te staan zodra zij een hypotheek willen afsluiten.

 

Effect van studieschuld op hypotheek

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) heeft het effect van een studieschuld op het aanvragen van een hypotheek geinventariseerd. Hieruit blijkt dat een bruto jaarlijks inkomen van €40.000 in combinatie met een oorspronkelijke studieschuld van €21.000 wordt een maximale aan te vragen hypotheek verlaagd met €42.000 voor oud-studenten.

 

Geen uitleg over consequenties

Het ISO verwijt de onderwijsinstantie DUO dat zij bij het afsluiten van de leningen de studenten niet goed worden ingelicht over de consequenties die de lening met zich meebrengt. Van den Brink zegt hierover dat “DUO faalt in het vervullen van haar basistaak, als zij de consequenties van lenen verzwijgt. Studenten wordt verteld ‘gunstig’ te kunnen lenen, maar lopen bij het kopen van een huis tegen een immense muur aan”. Volgens het ISO leidt het effect van de studieschuld ertoe dat starters geen woning meer kunnen kopen en dat dit zal zorgen voor opstoppingen in de huisvesting.

 

Bron: NOS.nl