Alles wordt steeds duurder en duurder in Nederland… En ook studenten moeten eraan geloven. Als student zijnde kom je al niet om in het geld en dan stijgen de prijzen ook nog eens gigantisch. Bespaartips zijn dus vast welkom! Hieronder geven we je 5 tips om geld te besparen tijdens je studententijd. Want als je slimme keuzes maakt en je geld verstandig uitgeeft, valt er een hoop te besparen.

 

1. Kies slim in de supermarkt

De eerste tip ligt misschien wat voor de hand, maar in de supermarkt valt een hoop geld te besparen. Ten eerste is het belangrijk dat je kiest voor een budgetsupermarkt. Ga dus niet voor alle A-merken bij de Albert Heijn of Jumbo, maar kijk eens naar de aanbiedingen bij een wat minder dure supermarkt. Eenmaal in de supermarkt is het slim om zo veel mogelijk aanbiedingen en kortingen mee te pikken. Neem dus vooraf altijd even een kijkje in de folder. Daarnaast kun je bijvoorbeeld wat vaker kiezen voor het huismerk in plaats van het A-merk. Dit scheelt een hoop!

2. Bespaar op je mobiele telefoon

Tegenwoordig is het heel normaal om iedere 2 jaar een nieuwe smartphone te kopen en een duur abonnement af te sluiten. Maar vraag jezelf eens af “heb ik echt een nieuwe smartphone nodig?”. Of is je huidige telefoon eigenlijk nog prima… De makkelijkste manier om geld te besparen op je mobiele telefoon is met een voordelig sim only abonnement. Je betaalt dan alleen de kosten voor je gebruik en lost niet meer iedere maand het bedrag van je smartphone af. Hiermee bespaar je enorm veel geld. Je maandlasten kunnen zo van een paar tientjes naar slechts €10,- of €15,- gaan. Bij een sim only abonnement kies je zelf uit hoeveel internet en belminuten je wil, hier zou je dus eventueel ook nog op kunnen besparen. Vaak geldt ook: hoe langer de looptijd van je abonnement, hoe lager de maandlasten.

3. Check of je studentenkorting krijgt

Bij veel winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden kun je gebruik maken van studentenkorting. Dit is een speciale korting voor studenten om zo wat te besparen op alle lasten. Vaak is dit ongeveer 10%, 15% of 20%, maar uiteindelijk is iedere euro mooi meegenomen. Check dus zeker even of je ergens gebruik kunt maken van je studentenkorting, want anders loop je flink wat voordeel mis.

4. Kies vaker voor je eigen eten

Dit klinkt misschien wat vaag, maar eigenlijk is het heel simpel. Ga eens na hoeveel geld je iedere maand uitgeeft aan het bestellen van eten en het halen van koffie’s to go, broodjes en andere lekkere dingen. Door vaker te kiezen voor eten dat je nog in huis hebt kun je een hoop geld besparen. Ook kun je bijvoorbeeld thuis alvast koffie zetten of eten maken om mee te nemen. Zo is de verleiding om geld uit te geven aan broodjes en koffie meteen een stuk minder.

5. Shop vintage

De laatste tip is voor de shopverslaafden onder ons 😉 Het wordt ons steeds makkelijker gemaakt om online kleding te bestellen en achteraf pas te betalen met Klarna of AfterPay. Hoewel dit voor veel mensen een groot voordeel is, wordt de drempel om iets te kopen hierdoor automatisch lager. Waardoor je uiteindelijk onbewust steeds meer gaat bestellen. Om dit enigszins tegen te gaan en jezelf wat geld te besparen raden we je aan om meer vintage/tweedehands kleding te kopen. Het is (meestal) een stuk voordeliger én duurzamer. Een win-winsituatie dus!

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips om geld te besparen tijdens je studententijd, maar hopelijk helpt dit je als eerste stap een stuk op weg!