Drink je vaak alcohol, gebruik je medicijnen die verslavend zijn of gebruik je drugs? En heb je het idee dat je inmiddels niet meer zonder kan? Dat is natuurlijk ontzettend vervelend. Maar je eigen verslaving herkennen is al een hele grote stap, en is het begin van het afkickproces.
Als student kom jij misschien nogal vaak in aanraking met verdovende middelen. Bijvoorbeeld alcohol en drugs op feestjes, maar ook medicijnen die je helpen studeren. Want medicijnen zoals Ritalin helpen je misschien concentreren, maar ze zijn ook verslavend. En het is dan ook niet gek dat je het idee hebt dat je niet meer zonder dit soort middelen kan. Afkicken, van wat voor verslaving dan ook, is een lang en moeilijk proces. Wij geven je een aantal tips om jouw afkickproces te bevorderen.
Bepaal wanneer je gaat stoppen, en plan geruime hersteltijd in
Ten eerste is het goed om voor jezelf een soort deadline te stellen. Het is natuurlijk het beste om direct te stoppen, maar een verslaving werkt nou eenmaal niet zo. Het kost waarschijnlijk veel moeite om te stoppen en het is fijn dat je jezelf hier goed op voor kunt bereiden. Kies daarom voor jezelf en moment waarop je wil beginnen met afkicken, zodat je daar naartoe kunt leven.
Zorg er hierbij voor dat je een moment kiest waarbij je je volledig op het afkicken van drugs kunt focussen. Op deze manier ben je niet alleen mentaal volledig om het afkicken gefocust, maar geef je ook je lichaam de rust en tijd die het nodig heeft om te herstellen. Natuurlijk ligt het aan het middel waaraan je verslaafd bent, maar de afkickverschijnselen van drugs kunnen heel heftig zijn, zeker als je gewend bent om veel te gebruiken of al lang gebruikt. Zorg er daarom voor dat je probeert om zo veel mogelijk rust te nemen, want je zult misschien echt wel even ziek zijn.
Gooi alle middelen in huis weg
Als de dag aangebroken is waarop je wil starten met afkicken, is het belangrijk om alles waar je verslaafd aan bent weg te gooien. Of het nou drugs of alcohol is, zorg ervoor dat het niet meer in huis is. Want als het zo voor het pakken ligt, is het natuurlijk veel makkelijker om toch weer te gaan gebruiken. Wil je echt van je verslaving afkomen? Dat lukt op deze manier het beste.
Vind je het zonde om jouw overgebleven alcohol weg te gooien? Dan kun je dit natuurlijk weggeven. Bij drugs is dit misschien een minder verstandige optie, want je wil natuurlijk niet dat jouw vrienden of familie daar ook verslaafd aan raken. Voor alcohol geldt dat ook overigens, maar een fles wijn aan iemand weggeven die geen alcoholverslaving heeft mag natuurlijk prima.
Praat over je verslaving
Voor veel mensen is dit een hele moeilijke stap, zeker als je je verslaving altijd verborgen hebt gehouden, maar het is belangrijk om met je naasten te praten over je verslaving. Het is ontzettend eng, maar vertel je vrienden en familie over de problemen waar je mee kampt en over de achtergrond van je verslaving. Dit is niet alleen voor jezelf heel erg fijn, omdat je je hart kan luchten en je naasten je psychologisch veel kunnen helpen, maar ook omdat ze je dan beter kunnen ondersteunen. Zo kun je hen bijvoorbeeld vragen om geen middelen te gebruiken of alcohol te drinken in jouw bijzijn, want dat is vaak een grote trigger als je aan het afkicken bent.
Zoek professionele hulp bij je verslaving
Ben je bang dat je er alleen niet uitkomt? Of heb je al vaker geprobeerd om af te kicken maar is dat nooit gelukt? Dan kun je natuurlijk altijd professionele hulp zoeken. Ook als je het idee hebt dat jouw verslaving niet ‘erg’ genoeg is, kun je alsnog in de verslavingszorg terecht. Als je op zoek gaat naar hulp, wordt er afhankelijk van jouw situatie en verslaving een behandelplan met je opgesteld, zodat je de hulp krijgt die je nodig hebt en die bij je past. Schroom niet om hulp te zoeken, daar is hulp voor.