De meeste studenten zijn tegenwoordig wel bekend met VPN-technologie. De grootste groep VPN-gebruikers zijn namelijk tussen 16 en 24 jaar oud. VPN’s worden door deze groep vooral gebruikt om toegang te krijgen tot geografisch geblokkeerde media. Er zijn echter nog meer legitieme redenen om een VPN aan te schaffen:

 1. Openbare wifi is nog steeds niet veilig.
  Ook op school niet. Hoewel er al veel vooruitgang is wat betreft de veiligheid van je gegevens en tegenwoordig het https-protocol gebruikt wordt voor browsers, blijven er gevaren zitten aan het gebruik van campusnetwerken en gratis wifi-hotspots in winkels, openbare bibliotheken en meer.
 2. Het omzeilen van screening.
  De “incognito”-modus van je browser stript je browsersessie misschien wel van geschiedenis, wachtwoorden en cookies nadat je uitlogt, maar je online activiteit is nog steeds zichtbaar voor de organisatie die de internetverbinding verzorgt (zoals een school of koffietentje). Als je niet wilt dat er meegekeken wordt, en graag je zoekopdrachten of deelname aan online fora privé wilt houden, is een VPN noodzakelijk.
 3. Websites bezoeken die via het schoolnetwerk niet toegankelijk zijn.
  Bepaalde websites worden vaak geblokkeerd door schoolnetwerken. Streamingdiensten, social mediaplatforms en peer-to-peer applicaties behoren tot de vaakst geblokkeerde inhoud. En sommige schoolnetwerken gebruiken firewalls om bepaalde woorden of zinnen te verbieden. Er kunnen per ongeluk onschuldige woorden geblokkeerd worden, of woorden die nodig zijn voor bijvoorbeeld biologie- of geschiedenislessen. Met een VPN kun je deze beperkingen omzeilen, zodat je gemakkelijk toegang krijgt tot de bronnen die je nodig hebt voor projecten.
 4. Toegang krijgen tot internationaal materiaal.
  Een onlinebibliotheek in Groot-Brittannië geeft bijvoorbeeld geen toegang tot hun e-boeken aan iemand in Nederland, maar met een VPN kun je het laten lijken alsof je in Londen bent dankzij het IP-adres van een server uit die stad.
 5. Goedkoper online producten kopen.
  Door een IP-adres te lenen van een ander land kun je soms online services goedkoper krijgen. Hoewel de EU sinds 2018 prijsdiscriminatie binnen de Unie heeft verboden, worden abonnementen op online diensten buiten Europa vaak wel tegen verschillende prijzen aangeboden, en vaak goedkoper dan binnen de EU.

De beste VPN-diensten voor studenten

Probeer (als het financieel mogelijk is) om gratis VPN-diensten te vermijden. Deze diensten moeten namelijk op de een of andere manier geld verdienen aan hun software. Dus, hoewel VPN’s zijn ontworpen om privacy te bieden, kan je informatie door deze diensten worden opgenomen, opgeslagen en verkocht aan derden.

Zorg er altijd voor dat de VPN-dienst waarvoor je kiest een strikt beleid heeft tegen het opslaan en tracken van informatie. En let buiten de prijs ook op de volgende punten:

 • Compatibiliteit: Voor welke apparaten heeft de VPN software en apps beschikbaar? Zorg ervoor dat al je apparaten op deze lijst staan.
 • Verbindingen: Welke snelheid kun je verwachten van de VPN, hoeveel servers heeft de dienst en waar zijn deze gesitueerd? Vooral als je de VPN ook wilt gebruiken tijden streamen en gamen is dit belangrijk.
 • Technische ondersteuning: Bestaat de klantenservice alleen uit een robot of kun je een mens bereiken die je helpt?
 • Bonusfuncties: Een aantal VPN diensten bieden nu complete cybersecuritypakketten met wachtwoordvergrendeling, adblockers, tracker blockers en meer.

Verdiep je in de verschillende aanbieders, lees reviews van gebruikers en bezoek websites die VPN diensten vergelijken voordat je een abonnement van een jaar of langer koopt.