In de zomervakantie kom je het liefst heerlijk tot rust. Sommige mensen vinden het prima om thuis te blijven zitten, maar de meeste studenten gaan liever eropuit. Toch kamp je als student vaak met een beperkt budget. Hoe plan je dan een leuke vakantie? Wij geven je een aantal handige tips!

1. Ga voor een kampeervakantie

Zijn jij en je vrienden avontuurlijk aangelegd? En vinden jullie het niet noodzakelijk om iedere avond te stappen in jullie zomervakantie? Dan kan het ontzettend leuk zijn om met je vrienden te kamperen! Voor een staplaats betaal je over het algemeen relatief weinig. Heeft een van je vrienden een auto met een dakdrager? Dan kunnen jullie je bagage op het dak vervoeren en de benzinekosten splitten. Dat is een stuk goedkoper dan wanneer je met
twee auto’s op vakantie moet.

2. Toch op jongerenvakantie? Kies de juiste bestemming!

Is kamperen niet voor jou en je vrienden weggelegd? Gaan jullie het liefst wel iedere dag stappen? Dan is het belangrijk om je goed te oriënteren bij het boeken van een jongerenvakantie. Naar welke bestemming je gaat, heeft namelijk veel impact op het totale kostenplaatje. Landen als Griekenland, Turkije en Kroatië zijn relatief goedkoop. Voor een mooi prijsje kan je uitgebreid eten. Bovendien kennen deze landen veel toeristische plaatsen waar jij en je vrienden zich goed kunnen vermaken.

3. Ga buiten het hoogseizoen

Als student heb je soms de mogelijkheid om buiten het hoogseizoen op reis te gaan. Dit kan zeker interessant zijn, aangezien vakanties buiten het hoogseizoen een stuk goedkoper zijn. Er is dan namelijk veel minder vraag naar accommodaties en vliegtickets. Houd er wel rekening mee dat het minder druk zal zijn op toeristische bestemmingen. Dat kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. In het laagseizoen is er de kans op lange wachtrijen en drukte bijvoorbeeld kleiner, maar mogelijk is het in de uitgaansgelegenheden ook een stuk minder gezellig.

4. Eet verstandig op je vakantiebestemming

Heb je een strak budget, maar wil je op vakantie ook aan zoveel mogelijk leuke activiteiten deelnemen? Dan kan het interessant zijn om goed op je overige uitgaven te letten. Vooral eten is vaak een hoge kostenpost, terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Veel mensen hebben de neiging om iedere dag uiteten te gaan tijdens hun vakantie, en dat is natuurlijk ook heel lekker, maar je kunt ook prima zelf koken. Om op de kosten te besparen, kun je jouw boodschappen het best op dezelfde plek halen als de lokale bevolking.

5. Ga op vakantie in eigen land

Wil je eventjes weg van huis, maar heb je geen groot budget? Dan kun je er ook voor kiezen om in eigen land op vakantie te gaan. Ook in Nederland kun je prima op vakantie. Wat dacht je bijvoorbeeld van een vakantie in Zeeland of op Texel? Zolang het weer meezit, kun je je hier prima vermaken. Is het slechter weer, maar wil of kun je niet naar het buitenland op vakantie? Dan kun je er ook voor kiezen om een vakantiepark met overdekt zwembad te bezoeken. Of een leuke stad waar je kunt stappen.

6. Ga goed na welke activiteiten je wilt ondernemen

Ga je graag op pad tijdens je vakantie? Ga dan goed na welke bezienswaardigheden en activiteiten je niet wil missen. Als je een klein budget hebt, zul je mogelijk tussen bepaalde activiteiten moeten kiezen. Je kunt dit beter van tevoren beslissen dan dat je budget er halverwege je vakantie bijna doorheen is. Het is namelijk zonde als je de leukste activiteiten moet missen!

7. Let op tijdens het stappen

Na een paar drankjes zijn we vaak een stuk minder voorzichtig met geld. Heb je plannen om uit te gaan? Ga dan vooraf voor jezelf na hoeveel je precies wil uitgeven. Het kan ook een optie zijn om een klein bedrag te pinnen en je pinpas in je accommodatie te laten. Zo voorkom je dat een gezellig avondje jou je hele budget kost.

 

Als student heb je vaak minder te besteden dan iemand met een fulltime baan, maar ook met een klein budget kun je een leuke vakantie organiseren! De bovenstaande tips helpen jou om een goedkope vakantie te plannen en binnen je budget te blijven.