Door op kamers te gaan kun je kennismaken met het echte studentenleven. Je kunt zelf beslissen hoe laat je thuiskomt en wie je thuis uitnodigt. Veel jongeren vinden dit geweldig, maar bij je eigen plek horen natuurlijk ook verantwoordelijkheden. Je moet bijvoorbeeld voor jezelf koken en het is belangrijk om je kamer ook schoon te houden. Vooral dat laatste kan een uitdaging vormen, aangezien de meeste kamers relatief klein zijn. Hoe houd je jouw kamer strak en tegelijkertijd sfeervol? Met een goede inrichting kom je een heel eind! Wij geven je een aantal handige tips.

Kies praktische (multifunctionele) meubels

Als je niet zoveel ruimte hebt, is het belangrijk om de juiste meubels te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor multifunctionele meubels, zoals een bank met daarin een opbergruimte. Ook met een hoogslaper kun je veel ruimte besparen. Zo houd je onder het bed nog ruimte over voor bijvoorbeeld een ladekast of een bureau. Er zijn veel meubels te verkrijgen die speciaal voor kleine ruimtes gemaakt zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een inklapbare eettafel? Een dergelijke eettafel kun je na gebruik gewoon inklappen en aan de kant zetten, waardoor hij nauwelijks ruimte in beslag neemt.

Neem een kleiner formaat

Als je op kamers gaat, is het belangrijk om goed na te gaan hoe groot bepaalde meubels nu echt moeten zijn. Natuurlijk is een groot tweepersoonsbed fijn, maar meestal is een twijfelaar ook wel prima. Ook een kleinere bank en eettafel zijn vaak prima. Want zeg nu eerlijk: hoe vaak komt het voor dat je meer dan vier mensen tegelijkertijd uitnodigt? Als je kleinere meubels koopt, voelt jouw kamer veel ruimtelijker aan.

Kies voor een logische inrichting

Het is niet alleen belangrijk om de juiste meubels aan te schaffen, maar ook om ze goed te positioneren. Grote meubels, zoals je bed, kun je bijvoorbeeld het best strak tegen de muur zetten. Houd bij het inrichten van je kamer ook rekening met de locaties van ramen en deuren. Zeker in een kleine ruimte is het wel zo prettig als je vanaf de bank naar buiten kunt kijken.

Geef de ruimte karakter

Als student heb je meestal minder opties als je meubels koopt. Waarschijnlijk is niet alleen de hoeveelheid ruimte beperkt, maar heb je ook een relatief klein budget. Dat wil echter niet zeggen dat jouw studentenkamer saai moet zijn! Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de wanden in een leuke kleur te verven. Ook kun je jouw kamer meer karakter geven door middel van accessoires. Wat dacht je bijvoorbeeld van mooie grote wandklokken of een leuk schilderij? Omdat je deze accessoires aan de muur bevestigt, nemen ze nauwelijks ruimte in beslag.

Natuurlijk hoeft je studentenkamer ook niet meteen helemaal perfect te zijn. Heb je een erg krap budget? Dan kun je de kamer beetje bij beetje aanpakken. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om de kamer eerst te schilderen, en om volgende maand pas wanddecoraties aan te schaffen.

Conclusie

In een studentenkamer is de hoeveelheid ruimte vaak beperkt, maar met een goede inrichting heb je daar weinig last van. Zorg voor voldoende opbergruimte en kies zoveel mogelijk voor multifunctionele meubels. Richt je kamer praktisch in, maar vergeet niet om de ruimte ook wat karakter te geven!