Het jaar 2017 komt er al weer bijna aan. Prinsjesdag 2016 is al geweest en december staat om de hoek. En met het nieuwe jaar komt ook de jaarlijkse discussie: hoe zit het met de zorgverzekering voor studenten in 2017? We zetten de belangrijkste punten voor jou als student hier op een rij.

 

Wat kost de zorgverzekering jou in 2017 als student?

 

Verplicht eigen risico

Het goede nieuws eerst: het verplichte eigen risico blijft voor 2017 gelijk op €385. En net als in 2016 kun je het eigen risico vrijwillig verhogen. Dit kan in stappen van €100 tot een maximaal eigen risico van €885. Natuurlijk geldt: hoe hoger het eigen risico, des te lager je maandelijkse premie.

 

De zorgpremie voor 2017

De eerste verzekeraar heeft de zorgverzekeringspremie voor het jaar 2017 al bekend gemaakt: DSW vraagt in 2017 € 108 per maand. In de Miljoenennota had het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voorspeld dat de gemiddelde premie ongeveer € 103 zou zijn. Uiterlijk 19 november 2016 moeten alle zorgverzekeraars hun premie voor 2017 bekend maken.

 

Zorgtoeslag in 2017

Omdat de premies stijgen, stijgt ook de zorgtoeslag. Mensen met een laag inkomen zullen ongeveer €1,50 per maand meer aan zorgtoeslag krijgen dan in 2016. Voor mensen met meerdere personen in het huishouden is dit €3,50. Wil je jouw zorgtoeslag over 2017 weten? Kijk dan vanaf 19 november 2016 op de website van de Belastingdienst. De uitbetalingsdata voor de zorgtoeslag hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

De zorgverzekeringspakketten

 

Het basispakket

Voor de meeste studenten verandert er in 2017 weinig in het basispakket. Bepaalde cosmetische behandelingen worden in 2017 weer vergoed, zoals ooglidcorrecties en borstimplantaten. Voordat je plannen maakt: dat geldt wel alleen als het om een medisch noodzakelijke behandeling gaat!

 

De aanvullende verzekeringen in 2017

Ook in 2017 mag elke zorgverzekeraar zelf bepalen welke aanvullende verzekeringen hij aanbiedt. Zo zijn er aanvullende dekkingen voor bijvoorbeeld tandartsbezoek, fysiotherapie, brillen en lenzen en alternatieve geneeswijzen.

 

Overstappen van zorgverzekeraar?

Kijk als je wilt overstappen of iets wilt wijzigen goed wat voor jou belangrijk is: een lage premie, of juist wat meer dekking, bijvoorbeeld voor de tandarts? Omdat je maar een keer per jaar de keuze kunt maken, mag je daar dus best wat tijd aan besteden. Je kunt op Studentenwegwijzer eenvoudig zorgverzekeringen voor studenten vergelijken. Zodra de premies voor 2017 binnenkomen, zal deze pagina worden bijgewerkt. Nu kun je je al orienteren op basis van de situatie in 2016. Ook is het handig om alvast te kijken of je in aanmerking komt voor een zogenaamde collectiviteitskorting voor je zorgverzekering. Dat is eenvoudig geld besparen!

Ook voor het jaar 2017 geldt: wil je van zorgverzekeraar wijzigen, dan moet je er op tijd bij zijn. Sluit je voor 31 december een nieuwe verzekering af, dan wordt je oude verzekering automatisch opgezegd. Weet je al dat je wilt overstappen, maar heb je nog geen nieuwe verzekeraar? Zeg dan zelf je oude zorgverzekering uiterlijk op 31 december op. Je hebt dan nog wel tot 31 januari 2017 de tijd om een nieuwe zorgverzekering uit te kiezen.