Een zorgverzekering is in Nederland één van de weinige verzekeringen die verplicht is. Om gebruik te maken van het Nederlandse zorgsysteem moet je hiervoor verzekerd zijn. Dit is zorg in de breedste zin. Dus bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis, fysio, tandarts, psycholoog en nog veel meer zorginstellingen. Een zorgverzekering voor jongeren werkt net iets anders dan voor volwassenen. Er zit namelijk een belangrijk verschil tussen voordat je 18 jaar . Hier lees je alles over een zorgverzekering voor jongeren!

Ga direct naar de goedkoopste zorgverzekeringen:

FBTO zorgverzekering
VinkVink zorgverzekering
De Friesland zorgverzekering
* Prijs per maand en op basis van minimaal eigen risico (€ 385,-)

> Of bekijk snel alle zorgverzekeraars

 

Zorgverzekering jongeren | Voor 18 jaar

Als je nog onder de 18 jaar bent, hoef je niet zoveel te doen voor je zorgverzekering. Tot die leeftijd ben jij namelijk gewoon meeverzekerd met de zorgverzekering van je ouders, die ook verplicht zijn om een zorgverzekering af te sluiten. Vanaf dat je geboren bent, ben je meeverzekerd op de polis van je ouders. Hier hoef je zelf dus niks voor te betalen. Dit geldt vaak hetzelfde voor andere verzekeringen, zoals een reisverzekering of aansprakelijkheidsverzekering. Ben je 18 jaar geworden, dan moet je andere acties gaan ondernemen en een zorgverzekering voor jongeren afsluiten. Lees snel verder hierover!

 

Zorgverzekering jongeren | Vanaf 18 jaar

Ben je 18 jaar geworden? Dan zit jij helaas niet meer bij de polis van je ouders. Vanaf 18 jaar moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Binnen een maand na je 18e verjaardag moet dit allemaal geregeld zijn. Dit klinkt iets moeilijker dan dat het is. Het enige wat je moet doen is je goed inlezen in de informatie over zorgverzekeringen. Wat is de beste zorgverzekering voor jongeren? Om je hier een handje bij te helpen, hebben wij hieronder een aantal punten opgenoemd die je moet weten, voordat je een zorgverzekering gaat afsluiten.

Denk na over je eigen risico

Hoeveel eigen risico je kiest, heeft veel invloed op het bedrag dat je straks maandelijks moet gaan betalen. Als je ervoor kiest om het laagste eigen risico te nemen, betaal jij een stuk meer premie dan als je het hoogste eigen risico kiest. Het bedrag van het eigen risico is het geld dat je eerst zelf moet betalen aan zorgkosten, voordat je verzekerd bent. Verwacht jij dat je het komende jaar weinig gebruik gaat maken van zorg, dan kun je er beter voor kiezen om een hoog eigen risico te nemen. Dit scheelt je uiteindelijk aardig wat geld.

Vraag een zorgtoeslag aan

Als je 18 jaar bent geworden, krijg je er niet alleen maar kosten bij. Je kunt namelijk ook een zorgtoeslag aanvragen. Als je onder een bepaald inkomen zit (wat meestal wel zo is als je 18 jaar bent), heb je recht op een maandelijkse toeslag. In 2024 is de maximale zorgtoeslag €127,- per maand. Cashen!

Vergelijk premies

Om ervoor te zorgen dat jij de minste kosten maakt aan jouw zorgverzekering, kun jij het best alle zorgverzekeringen vergelijken. Ga op de website van de verzekeraar de premie langs en bekijk wat jouw maandelijkse kosten zouden worden. Uiterlijk 12 november 2023 maken de zorgverzekeraars hun nieuwe premies voor 2024 bekend. Er is aangekondigd dat de premies in 2024 waarschijnlijk ongeveer €12,- per maand duurder worden. Nog belangrijker dus om de goedkoopste te vinden! Bekijk hieronder alle verzekeraars op een rij:
> FBTO
> Zorg en Zekerheid
> Anderzorg
> De Friesland
> VinkVink
> Menzis
> HEMA
> United Consumers
> Zilveren Kruis
> De Christelijke Zorgverzekeraar

Ben je het overzicht kwijt of vind je het prettiger om alle premies op een rij te zien? Vergelijk dan alle verzekeraars bij Independer.

Check de aanvullende verzekeringen

Wanneer jij een premie check hebt ingevuld, ben je waarschijnlijk ook langs de mogelijkheid gekomen om aanvullende verzekeringen te kiezen. Denk hierbij goed na of jij veel gebruik gaat maken van bijvoorbeeld de fysio, de anticonceptiepil of de tandarts. Zo wel, kun je deze het best erbij kiezen. Zo niet, zouden wij aanraden om zo goedkoop mogelijk te blijven en hier niet voor te kiezen.

Verdiep je in een budgetpolis

Een aantrekkelijke optie voor jongeren kan een budgetpolis zijn. Bij een budgetpolis wordt er alleen online gecommuniceerd en is er geen fysiek punt waar jij naartoe kan als je vragen hebt. De jongeren generatie is het vaak toch gewend om vooral online te communiceren, dus dat zal geen probleem hoeven zijn. Als jij denkt dat je geen ingewikkelde zorgvragen gaat hebben, kan het je geld besparen om voor een budgetpolis te gaan.

Stap over aan het einde van het jaar

Het laatste puntje dat handig is om te weten als jij je eigen zorgverzekering gaat afsluiten, is dat je ieder jaar moet overwegen om over te stappen naar een andere verzekeraar. Elk jaar handhaven de maatschappijen weer nieuwe premies, die ze uiterlijk in november bekend maken. Op dit moment kan het goedkoper zijn om je bij een andere verzekeraar aan te sluiten. Als dat het geval is, moet je je oude verzekering voor 31 december opzeggen en je nieuwe verzekering voor 31 januari in het nieuwe jaar afgesloten hebben.

Succes!