Een goed cv schrijven gaat veel mensen doorgaans niet zo gemakkelijk af. Toch is het aanleveren van een volwaardig curriculum vitae het belangrijkste element voor het solliciteren bij een nieuwe werkplek. Dit is immers je visitekaartje, en dé mogelijkheid om jezelf van je beste kant te laten zien. Hoe jij opvalt tussen de andere werkzoekenden, en welke clichés je het beste vermijdt? In dit artikel noemen we een aantal handige tips! Op zoek naar nog wat extra hulp? Op Cvtips.nl vind je een uitgebreide gids!

 

Jezelf onderscheiden: moeilijker dan gedacht

Afgestudeerd en wil jij je naar het werkveld verplaatsen? Of ben je nog op zoek naar een goede stage naast je voltijds of deeltijd studie? Eerste indrukken zijn doorgaans de belangrijkste. En aangezien we weten dat werkgevers niet al te veel tijd hebben om de tientallen (of misschien wel honderden) cv’s grondig door te spitten, moeten we proberen onszelf te onderscheiden van de rest. Dit is in de praktijk toch vaak wat lastiger dan men denkt.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel Nederlandse werkzoekenden vaak voor dezelfde termen gaan om zichzelf te omschrijven. Hierbij kan je denken aan woorden als teamplayer, flexibel, klantgericht en zelfstandig. Hoewel de termen daadwerkelijk bij je kunnen aansluiten, zet je jezelf door deze te benoemen dus niet per se in een ander daglicht bij werkgevers. De kans is namelijk groot dat jouw concurrenten dezelfde eigenschappen op hun cv genoteerd hebben.

 

Show, don’t tell

Maar, hoe voorkom je dan een cv vol clichés? Maak er in eerste instantie vooral geen opsomming van. Door je kwaliteiten puntsgewijs uit te typen, weet de werkgever eigenlijk nog steeds niks over wáárom je dan een teamplayer bent. Ervoor zorgen dat je kwaliteiten worden benoemd in context is dan ook the way to go. Leg uit hoe je over de kwaliteiten beschikt, waar je deze hebt opgedaan en wat je hebt gerealiseerd met ze. Dit kan je natuurlijk doen in je persoonlijke profiel, of door te verwijzen naar je motivatiebrief waarin je de kwaliteiten toelicht.

Probeer vooral ook jezelf te laten zien in je cv. Dat klinkt logisch, maar gaat in de praktijk toch vaak mis. Vaak wordt er voor een cv namelijk een bepaalde template gevolgd, die compleet aan persoonlijkheid mist. Hierdoor krijgt een werkgever natuurlijk helemaal geen hoogte van jou als persoon. Vind je het lastig om jezelf te omschrijven? Maak dan gebruik van je netwerk: er is vast en zeker iemand die een referentie voor je wil schrijven.

 

Extra tips voor een goed cv

Door actief de meest voorkomende clichés te vermijden, weet je zeker dat jouw cv niet hetzelfde is als de andere. En kijk ook eens naar opmaak: je cv moet natuurlijk professioneel blijven, maar dat hoeft niet te betekenen dat hij er saai uit hoeft te zien!

Vermijd opsommingen, maar noteer resultaten van taken. Zo kan je toekomstige potentiële werkgever jou leren kennen, in plaats van de oppervlakkige termen die door zoveel mensen worden gebruikt. En zoek de gouden balans: je cv mag uitgebreid zijn, maar niet te lang. Stem tot slot altijd je cv en motivatiebrief op de werkgever af.