Het einde van schooljaar 2022-2023 begint alweer in zicht te komen. En dat betekent misschien wel dat jij binnenkort gaat beginnen op een nieuwe school of aan een nieuwe opleiding. Voor een nieuwe opleiding moet je je natuurlijk ook aanmelden. Hierbij is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de deadline voor het inschrijven van een studie. Want het zou natuurlijk mega zonde zijn als je te laat bent voor je opleiding naar keuze. Hoe het precies zit met het inschrijven van een studie deadline, lees je in deze blog.

 

Deadline inschrijven studie | Data

De datum van de deadline voor het inschrijven van je nieuwe studie is belangrijk om in je agenda te zetten. Want, te laat is te laat. Voor de meeste bachelor opleidingen en associate degree-opleidingen op Hogescholen of op een Universiteit is de deadline voor de inschrijving 1 mei. Voor 1 mei moet je je inschrijving via Studielink voltooid hebben. Wanneer jouw gewenste opleiding een numerus fixus opleiding is (een opleiding met maar een beperkt aantal plekken), geldt er een andere deadline datum. Voor deze opleidingen moet je je inschrijving al voor 15 januari geregeld hebben. Zo hoor jij voor de deadline van 1 mei al of je voor deze opleiding bent aangenomen of dat je je nog ergens anders voor moet inschrijven. Masteropleidingen hebben vaak een andere deadline voor het aanmelden voor de studie. Wanneer dit precies is verschilt per master. Deze vind je vaak op de online informatiepagina van de desbetreffende master. Heb je je voor 1 mei ingeschreven voor een studie, maar wil je je toch liever aanmelden voor een andere studie? Dit kan nog wel na de deadline van 1 mei.

 

Deadline inschrijven studie | Benodigdheden

Voor de deadline voor het inschrijven van je studie moet je ook nog een aantal dingen regelen. Daarom is het handig om niet te wachten tot 30 april om je inschrijving te voltooien, maar al eerder uit te zoeken wat je nodig hebt voor je aanmelding. Allereerst heb je een DigiD nodig, en het aanvragen hiervan kan tot 5 werkdagen duren. Misschien heb je de inloggegevens van de DigiD al, dan kun je daar gewoon mee inloggen. Daarnaast hanteren studies verschillende toelatingseisen. Zo moet je bij de ene studie een motivatie schrijven, bij de andere studie een proefopdracht maken en voor weer een andere studie moet je bepaalde testresultaten laten zien bij je aanmelding. Het is handig om je hier ruim van te voren in te verdiepen, zodat je dit rustig kan regelen voor je inschrijf deadline. Voor sommige toelatingseisen zit je soms namelijk vast aan andere data, zoals een toelatingstest. De toelatingseisen van jouw studie kun je vinden op de online informatiepagina of je kunt dit navragen op een open dag of aan een contactpersoon.

 

Hopelijk ben jij nu goed genoeg geïnformeerd over de deadline voor het inschrijven van je studie. Heb je alsnog vragen of onduidelijkheden over de inschrijving van jouw studie? Dan kun je het best even contact opnemen met de contactpersoon van de desbetreffende opleiding.

Studie gekozen en de inschrijving helemaal rond? Dan kun je beginnen met studieboeken inslaan!