Solliciteren… De één gaat het gemakkelijker af dan de ander. En dat is een feit. Heb jij moeite met het het schrijven van een motivatiebrief voor je stage? Dan zit je hier bij Studenten Wegwijzer op de juiste plek. Wij helpen studenten graag met alle problemen waar ze tijdens hun studie tegenaan lopen. Lees hieronder al onze tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief en knal binnen no time een geweldige brief eruit!

 

Motivatiebrief stage

Het schrijven van een motivatiebrief kan een eeuwigheid duren… Wij weten dat als geen ander. Met onderstaande tips hopen we dat we jouw proces een stukje kunnen versnellen zodat je zelfverzekerd jouw sollicitatiebrief de deur (eh, mailbox) uit kan sturen. Staat je word open? Mooi, laten we beginnen!

 

1. Personaliseer de sollicitatiebrief voor je stage

Dit klinkt misschien heel logisch, maar een bedrijf vindt het fijn als de aangewezen contactpersoon ook daadwerkelijk wordt aangesproken. Zo krijgt de contactpersoon het idee alsof je je goed hebt verdiept in de website en/of de vacature. Draai het maar eens om: jij vindt het ook vast leuker om gepersonaliseerde berichtjes en mails te krijgen!

2. Blijf dicht bij jezelf

Natuurlijk moet je er op letten dat een motivatiebrief voor je stage zakelijk is geschreven, maar overdrijf niet met peperdure woorden om het bedrijf in te palmen. Waarschijnlijk werkt dit alleen maar averechts en sta jij met een mond vol tanden tijdens je sollicitatiegesprek. Blijf gewoon vooral jezelf en schrijf dan ook te allen tijden zelf je motivatiebrief. Natuurlijk mag je ‘m wel door iemand laten checken!

3. Wees kort maar krachtig

Niemand, maar dan ook niemand, zit te wachten op een sollicitatiebrief van twee a4’tjes. Bewaar alle extra info die je wil vertellen voor tijdens je sollicitatiegesprek en blijf in je motivatiebrief kort en bondig. Bedrijven scannen vaak eerst de CV’s en brieven die ze binnenkrijgen. Wanneer jouw motivatiebrief kort en krachtig is, is de kans groter dat jouw brief wordt gelezen en je vervolgens wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

4. Houd je motivatiebrief overzichtelijk

Een ander belangrijke punt waar je rekening mee moet houden tijdens het schrijven van een motivatiebrief voor je stage(bedrijf) is dat je de brief overzichtelijk houdt. Begin eerst met een introductie, ga dan verder met het middenstuk en sluit dan af met een conclusie. Ook kun je ervoor kiezen om het middenstuk op te knippen in verschillende alinea’s of om bulletpoints toe te voegen. Zorg er in ieder geval niet voor dat alles één lap tekst wordt, want anders ziet niemand door de bomen het bos meer 🙂

5. Neem geen letterlijke zinnen over van de vacature

Natuurlijk is het de bedoeling dat een kandidaat zo veel mogelijk aan de eisen van de vacature moet voldoen, maar zorg er niet voor dat je létterlijk jezelf omschrijft als de perfecte kandidaat. Schrijf tussen neus en lippen door wat er door het bedrijf van je wordt gevraagd, zodat je alsnog goed naar voren laat komen dat jij een geschikte kandidaat bent.

 

Sollicitatiebrief stage tips

Wij hopen dat jullie met deze motivatiebrief stage tips de stage binnenharken waar jullie naar op zoek zijn! Op zoek naar meer tricks & trips? Neem dan ook een kijkje op onze stages of starters pagina op Studenten Wegwijzer.