Het leven van een student brengt veel kosten met zich mee: je wil naar festivals, op vakantie, en daarnaast moet je ook nog eens de huur van je kamer betalen. Kortom, dit zijn allemaal goede redenen om een leuke en goed betaalde bijbaan te zoeken. We hebben voor jou uitgezocht welke bijbanen hieraan voldoen en ze hieronder op een rijtje gezet. Lees snel verder!

Inhoud

> Hogere uurtarieven in 2024
> Soorten bijbanen
> Top 5 best betaalbare bijbanen

Hogere uurtarieven in 2024

De uurtarieven voor studenten zijn de afgelopen jaren flink toegenomen. Dit komt doordat veel bedrijven op zoek zijn naar nieuw personeel en het leven is duurder geworden. Door het tekort aan personeel bieden bedrijven studenten hogere salarissen aan wat voor jou als student natuurlijk zeer voordelig is. Daarnaast is het minimumloon ook verhoogd. Voor iemand van 19 jaar bedraagt het minimumloon € 7,96 per uur, maar in de praktijk bieden veel bedrijven vaak hogere bedragen.

Soorten bijbanen

1. Horeca medewerker

Heb je geen probleem met hard werken en vind je het leuk om gasten te bedienen met een heerlijk kopje koffie, lunch of diner? Overweeg dan een bijbaan in de horeca. Je kunt aan de slag in een koffietentje, een beachclub, op een festival of in een restaurant in de stad. De vraag naar horecapersoneel is groot, dus er zijn volop mogelijkheden om uit te kiezen.

2. Detailhandel medewerker

Als je graag in de detailhandel wil gaan werken, kun je ervoor kiezen om aan de slag te gaan in een kledingwinkel, groothandel of zonnestudio. Een groot voordeel van deze bijbanen is dat je veel werkervaring opdoet doordat je verschillende taken uitvoert gedurende de dag. Je helpt klanten, beheert de kassa en meer. Heb je bijvoorbeeld een favoriete kledingwinkel? Kijk dan eens of ze een vacature hebben voor weekendhulp.

3. Chauffeur

Ben je minimaal 18 jaar, heb je een rijbewijs en vind je het leuk om in luxe auto’s te rijden? Overweeg dan een bijbaan als privé chauffeur. In deze functie breng je mensen naar hun bestemming en weer terug naar huis. Je kunt je eigen uurloon bepalen en je werktijden flexibel inplannen. Er is geen specifieke opleiding vereist, alleen goede wagenbeheersing, een rustige en defensieve rijstijl, en een dienstverlenende instelling.

4. Sales promotor

Als je het leuk vindt om mensen op straat aan te spreken en je bent commercieel ingesteld, dan is een bijbaan als promotiemedewerker misschien wel iets voor jou. Elke dag is anders, want je staat vaak op verschillende locaties en promoot telkens andere producten of bedrijven. Een ander voordeel van deze baan is dat het salaris doorgaans hoger ligt dan bij andere bijbanen. Bovendien kun je bonussen verdienen als je je targets behaalt.

Woon je in Amsterdam of Utrecht en ben je op zoek naar een bijbaan in de buurt? Bekijk dan eens:

> Bijbanen in Amsterdam
> Bijbanen in Utrecht

Top 5 best betaalbare bijbanen

1. Telefonische verkoop

Gemiddeld € 30,- tot € 40,- per uur

Houd je van praten en heb je geen angst om te bellen? En vind je het leuk om aan mensen producten te verkopen? Dan is een baan als telefonische sales-medewerker wellicht iets voor jou. Je belt potentiële klanten met de bedoeling hen om te zetten in daadwerkelijke klanten. Als je hierin slaagt, kun je een aantrekkelijke commissie verdienen. Deze studentenbaan biedt de mogelijkheid om goed geld te verdienen, maar het is belangrijk dat de functie bij je past. Je hebt namelijk veel verantwoordelijkheden, je moet geen angst hebben om te bellen en je moet het leuk vinden om verkoopgesprekken te voeren.

2. Thuiszorgmedewerker

Tot € 30,- per uur*

Doe je een studie in de zorgsector? Dan is een bijbaan als thuiszorgmedewerker wellicht een goede keuze, vooral nu er een groot tekort aan zorgpersoneel is. Zorginstellingen zijn blij met elke aanmelding en hebben de uurtarieven verhoogd om het werk aantrekkelijker te maken. Tijdens je diensten bezoek je mensen thuis om de nodige zorg te verlenen. Er zijn bepaalde eisen voor deze functie, maar als zorgstudent voldoe je hier waarschijnlijk al aan. Een win-winsituatie dus!

*Dit bedrag is inclusief toeslagen, nachtwerk, etc

3. Callcenter medewerker

Tot € 24,- per uur*

Callcenters hebben de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Bedrijven kiezen steeds vaker voor externe callcenters in plaats van interne oplossingen vanwege de lagere kosten en grotere flexibiliteit. Voor jou als student biedt dit aantrekkelijke kansen. Je kunt tot wel € 15,- per uur verdienen door simpelweg te zitten en te bellen, zonder dat er fysieke inspanningen van je worden gevraagd. Hoewel de gesprekken met klanten soms uitdagend kunnen zijn, is het een uitstekende manier om lekker geld te verdienen.

*Dit bedrag is inclusief toeslagen, nachtwerk, etc

4. Maaltijdbezorger

Tot € 20,- per uur*

Woon je in een grote studentenstad? Dan is een bijbaan als maaltijdbezorger zeker het overwegen waard. Door de hoge vraag naar bezorgers is er volop werk beschikbaar en kun je per dag een goed bedrag verdienen. Bovendien blijf je fit door je werk op de fiets te doen. 😉

*Dit bedrag is inclusief toeslagen, nachtwerk, etc

5. Administratief medewerker

Tot € 19,- per uur

Vind je het leuk om data te verwerken of gegevens te controleren? Dan is een baan als administratief medewerker bij zowel kleine als grote bedrijven iets voor jou. Volg je een studie die hiermee te maken heeft? Dan is dit een waardevolle aanvulling op je cv. Je hoeft weinig fysieke inspanning te leveren en vaak is het mogelijk om vanuit huis te werken als je dat prettiger vindt.

Op zoek naar een bijbaan, maar je weet nog niet precies wat je zoekt? Bekijk eens de website van Studiegerelateerdebijbaan. Hier vindt je allerlei vacatures, geschikt voor studenten.

> Studiegerelateerdebijbaan