Door de huidige situatie rondom het coronavirus raken veel studenten hun bijbaan kwijt. En door gebrek aan een bijbaan hebben veel studenten dus last van financiële problemen. Hierdoor zullen studenten noodgedwongen meer moeten gaan lenen. Studentenorganisaties en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) vinden dat er een compensatie moet plaatsvinden voor deze lening. Hoe hoger de lening wordt, hoe hoger de studieschuld van studenten uiteindelijk zal uitvallen. Studenten zijn bang voor een hogere studieschuld, om die reden stellen de studentenorganisaties en het NIBUD een financiële compensatie voor.
Financiële problemen
De grootte van de groep studenten met financiële problemen is moeilijk in te schatten. Het hangt namelijk van een aantal aspecten af. Heeft de student bijvoorbeeld ouders waar hij of zij op kan terugvallen? Ook wordt er gekeken naar studievertraging en hoe afhankelijk de student van een bijbaan is. Om duidelijk in kaart te brengen hoe groot deze groep is, is er actie ondernomen. De Landelijke Studentenvakbond heeft samen met FNH Jong een meldpunt opgericht voor studenten die financiële problemen hebben. De teller van het meldpunt staat momenteel op 1300 studenten.
De voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond stelt dat bij elke student het gemis aan inkomsten moet worden bijgevuld door de overheid. Deze inkomsten zou de student anders immers van hun werkgever krijgen. De voorzitter is bang dat de hogere studieschuld gaat zorgen voor veel stress bij studenten, zeker in deze onzekere tijden.
Het leenstelsel voor studenten is sinds 2015 actief. Onlangs bleek uit een rapport van de Sociaal Economische Raad (SER) dat lenen zorgt voor stress bij veel studenten. Studenten zijn onzeker over de toekomst en zien problemen in hun kansen op de huizenmarkt.
Studievertraging
Door de ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus heerst er nu nóg meer onzekerheid. Het Ministerie van Onderwijs wil niet op de zaken vooruit lopen en zegt dat studievertraging bij studenten niet zo snel al merkbaar is. Ook ziet de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) nog geen verandering in het leengedrag van studenten. Of deze verandering onzichtbaar blijft is nog maar de vraag…
De Vereniging van Universiteiten (VSNU) zegt dat docenten hard werken om deze studievertraging te voorkomen. De eventuele studievertraging hangt af van hoelang deze maatregelen nog stand zullen houden, aldus de woordvoerder van VSNU.
Bron: Trouw