In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Hier betaal je iedere maand een premie aan en in ruil daarvoor mag je gebruik maken van (een deel) van de Nederlandse zorg. Hoe jij jouw zorgverzekering precies inricht, mag je zelf bepalen. Ga je alleen voor het basispakket of kies je ook voor aanvullende verzekeringen? Of ga je voor een hoog eigen risico of een budgetpolis? De keuzes hiervoor hangen af van jouw persoonlijke situatie, die je ieder jaar opnieuw kunt beoordelen. Elk kalenderjaar mag jij namelijk van zorgverzekering overstappen. In deze blog vind je alles wat je hierover moet weten!

Vergelijk meteen zorgverzekeringen bij:
> Overstappen.nl
> Independer
> Zorgkiezer
> Geld.nl

 

Zorgverzekering overstappen | Belangrijke data

Je kunt niet ieder moment overstappen van zorgverzekering. Er zijn een aantal belangrijke data die jij moet weten. Check ze hieronder:

  • 31 december 2023: tot de laatste dag van 2023 heb jij tijd om jouw oude verzekering op te zeggen. Je moet dus nog in december bepalen of jij gaat overstappen van zorgverzekering.
  • 31 januari 2024: je hebt wel nog de hele maand januari om uit te zoeken naar welke zorgverzekeraar je dan precies wil overstappen. Je moet uiterlijk voor 31 januari een nieuwe verzekering hebben afgesloten, omdat het in Nederland wettelijk verplicht is om een zorgverzekering te hebben.

 

Zorgverzekering overstappen | Vergelijken

Voordat je gaat overstappen van zorgverzekering, moet je natuurlijk alle verzekeringen vergeleken hebben. Hoe moet je anders weten welke zorgverzekering de beste keuze is voor jou? Maar waar let je dan precies op bij het vergelijken van een zorgverzekering? Er zijn een aantal aspecten die je in gedachten kan houden bij het vergelijken van zorgverzekeringen. Deze hebben wij hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • De prijs: allereerst natuurlijk de prijs. Welke verzekering is het goedkoopst? Maar vooral, welke is het voordeligst voor jou? Denk zelf goed na welke zorg jij nodig denkt te hebben en of deze gedekt is bij een zorgverzekeraar. Check hierna hoeveel het je uiteindelijk echt gaat kosten.
  • Aanvullende verzekeringen: bij een aanvullende verzekering verzeker jij jezelf tegen zorg dat niet in het basispakket zit. De prijzen en inhoud van aanvullende verzekeringen mogen verzekeraars zelf bepalen. Hier kun je dus goed op vergelijken.
  • Zorgkeuze: iedere verzekeraar heeft een aantal zorgaanbieders met wie zij een samenwerking hebben. Bij sommige verzekeringen kun je dan alleen maar daar de zorg vergoeden. Bekijk dus goed waar je precies terecht kan met iedere zorgverzekeraar.
  • Service niveau – Budgetpolis: vergelijk de aanbieders ook op service niveau. Heb jij behoefte aan begeleiding en vind je het fijn als je op een fysiek punt terecht kunt voor vragen? Of vind je het juist prettig als je alles online bij kunt houden? Bij budgetpolis betaal je vaak minder premie, maar krijg je ook minder hulp en service. Dit kan iets zijn wat je fijn vindt of juist minder fijn.
  • Studentenkorting: als laatste kun je bekijken of een zorgverzekeraar een studentenkorting aanbiedt. Dit kan toch wel heel erg voordelig zijn!

 

Zorgverzekering overstappen | Hulpmiddelen

Gelukkig hoef je niet alles zelf te vergelijken, maar zijn er een aantal sites die jou hierbij willen helpen. Op een vergelijkingssites vul je een aantal persoonlijke gegevens in, zoals je leeftijd en je woonplaats. Hierna gaan zij vanzelf voor jou aan de slag. Je kunt in een fijn overzicht zien welke verzekeringen het voordeligst zijn voor jou en waarom dan precies. Gebruik dit als handleiding voor jouw zoektocht naar een nieuwe zorgverzekering. Maar zorg ervoor dat je ook altijd zelf een verzekeraar nog checkt, recensies opzoekt en eens om je heen vraagt naar ervaringen.

Maak gebruik van vergelijkingssites zoals:
> Overstappen.nl
> Independer
> Zorgkiezer
> Geld.nl

Wist jij dat je ook een cadeau kunt krijgen voor het overstappen van zorgverzekering?