Heb jij last van een gebrek aan focus tijdens het studeren of tijdens het examens oefenen? Dan ben je zeker niet de enige. Wij zetten een paar praktische tips & tricks voor je op een rij, waardoor jij sneller en effectiever studeert. Zo hou je meer tijd over om wat leuks te gaan doen of te ontspannen met een leuke serie. Lees snel verder!

 

Maak een realistische planning

Begin op tijd met het maken van een planning en wees realistisch. Als je van tevoren weet dat jouw planning veel te ambitieus is, heb je al direct het gevoel dat je gaat falen. Probeer dus niet om te veel leerstof in te weinig tijd in je hoofd te stampen en maak ook tijd vrij in de planning voor herhalingsmomenten. Merk je dat je tijd te kort komt? Een uitstekende manier om je voor te bereiden op een tentamen is door examens oefenen. Vergeet daarnaast niet om de nodige ontspanning in te plannen, want dit helpt je om weer op te laden en bij je focus en concentratie.

 

Examens oefenen op opgeruimde studieplek

Het is makkelijker om je te concentreren op een stille plek waar het niet te warm of te koud is. Zorg er ook voor dat jouw studieplek vrij is van rommel en afleiding. Aan het eind van de dag ruim je in een paar minuutjes je bureau op, zodat er morgen weer een opgeruimde studieplek op je wacht.

 

Leg je telefoon weg

Leg je telefoon aan de kant als je gaat studeren of examens oefenen. Laat deze bijvoorbeeld beneden liggen of installeer een app die ervoor zorgt dat jij gedurende een bepaalde tijd geen gebruik kunt maken van je telefoon. Zeker social media zorgt voor een gigantische afleiding. Spreek met jezelf af dat je 90 minuten full focus aan de slag gaat en dat je daarna een halfuurtje pauze neemt. Tijdens de pauze kun je jouw hoofd even helemaal leeg te maken en ben je weer opgeladen voor het volgende deel van jouw studie-sessie.

 

Haal een frisse neus

Voel jij je helemaal duf na een uurtje in de boeken of na het examens oefenen? Het kan wonderen doen voor je concentratie als je tijdens je pauze een frisse neus gaat halen. Maak een korte wandeling door de buurt of stap op de fiets om een rondje door het park te fietsen. Haal diep adem, neem je omgeving in je op en geniet van deze tijd in de natuur. Zo is je batterij in een mum van tijd weer opgeladen.

 

Kom in beweging

Na een lange dag studeren of examens oefenen is het erg verleidelijk om op de bank te ploffen met een zak chips en eens lekker jouw favoriete serie te bingen. Toch raden wij je aan om voordat je dat doet, nog even te bewegen. Dit helpt je om de stress van de dag van je af te laten glijden, te ontspannen en beter te slapen. Wist je dat sporten je brein kalmeert en angstgevoelens en stress vermindert? Ga even een kort rondje hardlopen of duik nog een uurtje de sportschool in. Na afloop zul jij jezelf dankbaar zijn!