Posters zijn mega geschikt om complexe en theoretische onderwerpen visueel te versterken. Het is dan ook meteen een manier om meer aandacht te trekken tijdens bijvoorbeeld een congres, een presentatie óf de verdediging van je scriptie. Maar hoe doe je dit op een effectieve manier?

Een verhaal vertellen

Eén van de methodes om posters in te zetten, is door met meerdere posters een verhaal te vertellen. Je kunt iedere poster zien als een slide van een Powerpoint presentatie, waarin de belangrijkste elementen worden samengevat. Zo is het makkelijker voor luisteraars om de kern van je scriptie te begrijpen, evenals de beweegredenen van je onderzoek en uiteraard de resultaten.

De aandacht trekken

Posters kunnen ook worden ingezet om de aandacht te trekken, wat men name een slimme zet is tijdens bijvoorbeeld een congres of beurs. Je kunt bijvoorbeeld een poster laten maken met daarop de vraag die tot het onderwerp van je scriptie heeft geleid. Hierdoor zullen omstanders die benieuwd zijn naar het antwoord graag met jou een praatje willen komen maken, om meer te weten te komen over je scriptie.

Uitleg geven

Posters kunnen ook worden ingezet om juist meer uitleg te geven in plaats van vragen op te roepen bij de kijker. Bijvoorbeeld met een link naar jouw online scriptie of een QR-code naar een relevante site, of zelfs je persoonlijke LinkedIn pagina. Er zijn namelijk heel veel manieren waarop een goede poster kan bijdragen als visuele ondersteuning.

Aankondiging

Uiteraard kun je posters ook inzetten om je presentatie aan te kondigen, door van tevoren posters te verspreiden en op te hangen. Denk aan ophangplaatsen in de universiteit, een aula, en zelfs in openbare ruimtes die van toepassing zijn op het idee van de scriptie. Of bundel je krachten met andere studenten, om samen reclame te maken voor een specifieke beurs of een dag waarop meerdere presentaties worden gehouden.

Poster ontwerpen

Het ontwerpen van een poster is een persoonlijk proces, waarbij smaak een grote rol speelt. Wel zijn er een aantal zaken die ervoor zorgen dat een poster een succes wordt. Wat natuurlijk essentieel is als het om een scriptie gaat, aangezien dit iets is waar je ontzettend lang aan hebt gewerkt.

  • Leesbaarheid: zorg ervoor dat de informatie die je wil overbrengen goed leesbaar is. Dus geen te kleine of ingewikkelde lettertypes, en voldoende contrast tussen de tekst en de achtergrond. Wees ook voorzichtig met het gebruik van lichtere kleuren, aangezien een witte tekst op een lichtgele achtergrond bijvoorbeeld minder goed leesbaar is.
  • Uitstraling: probeer ervoor te zorgen dat je posters de sfeer uitstralen die past bij het onderwerp. Denk aan neutrale afbeeldingen en rustige kleuren bij een serieus onderwerp. Je kunt zelfs een bepaald gevoel oproepen bij de kijker door bepaalde kleuren en afbeeldingen te gebruiken.
  • Kwaliteit: houdt ook rekening met de kwaliteit van de poster, met name als je posters vaker of langer wil gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor ondoorschijnend posterpapier, diverse papierdiktes, een laminaat afwerking of zelfs waterafstotend materiaal.

Extra tip | Hier vind je nog wat meer tips over de lay-out van je scriptie zelf.