Alle studenten die in het aankomende studentenjaar 2023/2024 beginnen met een studie aan de Universiteit Maastricht krijgen verplicht les over seksueel wangedrag. Deze les wordt direct gegeven in de introductieweek. Aanleiding voor deze verplichte lessen zijn de cijfers van een onderzoek van Amnesty International en I&O Research. In juni 2021 werd namelijk geconcludeerd dat één op de tien vrouwelijke studenten in Nederland tijdens hun studententijd slachtoffer wordt van verkrachting.

Enquête Universiteit Maastricht

Aanleiding voor de Universiteit Maastricht om een eigen enquête uit te brengen. Hieruit bleek dat bijna de helft van de Maastrichtste studenten aan gaf te maken hebben gehad met seksueel geld of intimidatie. Eén op de tien gevallen ging inderdaad om verkrachting. “Dit gebeurt natuurlijk vaak buiten de muren van de universiteit, maar waar we kunnen, willen we een bijdrage leveren om het gesprek tussen jongeren over dit onderwerp te stimuleren”, vertelt Rianna Letschert, bestuursvoorzitter, in het NOS Radio 1 Journaal.

Hoe deze lessen eruit gaan zien is voor alsnog onbekend. Momenteel is de universiteit in samenwerking met studenten bezig met het opzetten van een voorlichtingsprogramma. Aankomend schooljaar worden er 8000 nieuwe studenten verwacht die deze verplichte lessen zullen gaan volgen.

Bron: NOS