Bij bijna elke studie is een stage verplicht. Je moet een stage afronden om je studie te kunnen behalen. Dit komt doordat je bij een stage veel praktijkervaring opdoet en je je geleerde theorie kunt toepassen. Voor een stage solliciteren werkt alleen iets anders dan voor de meeste bijbanen. Een bedrijf heeft meestal maar weinig plek voor stagiaires, terwijl veel studenten zich aanmelden voor een stageplek. Bedrijven beoordelen je in eerste instantie op je motivatiebrief, daarom is het zo belangrijk om een goede motivatiebrief voor een stage te hebben. In deze blog kun je vinden hoe je die het beste schrijft!

 

Motivatiebrief stage – Stappenplan

Wil jij de perfecte motivatiebrief voor je stage? Volg dan simpelweg de volgende stappen.

1. Bedenk een pakkende opening

Trek allereerst de aandacht van je lezer door je motivatiebrief leuk en enthousiast te beginnen. Maak bijvoorbeeld aan het begin een grapje of schrijf een persoonlijke anekdote van één zin over jezelf. Ook werkt het beginnen met een vraag vaak goed. Zo val jij op tussen alle andere motivatiebrieven voor de stageplek.

2. Wek interesse op

Nu is het belangrijk om interesse op te wekken bij je lezer. En behouden. Je wil natuurlijk dat hij of zij je hele motivatiebrief gaat doorlezen. Een goede manier om dit te doen is door je enthousiasme te delen. In dit gedeelte is het belangrijk om te laten zien dat je de stageplek écht graag wil en waarom. Wanneer de lezer dit interessant vindt, leest hij of zij daarna waarschijnlijk graag waarom je de geschikte kandidaat bent.

3. Les uit waarom jij de beste kandidaat bent

Nu is het tijd voor het inhoudelijke gedeelte van je motivatiebrief voor je stage. Er zijn een aantal punten die je hierin moet zetten. Allereerst is het goed om te beschrijven waarom jij de geschikte stagiair bent voor de functie. Het is belangrijk om hierbij niet je ervaringen vanuit je cv te herhalen, maar juist goed uit te leggen welke competenties je hier hebt geleerd. Daarnaast kun je de koppeling tussen je studie en de stagefunctie toelichten in je motivatiebrief voor je stage. Niet iedereen weet namelijk precies wat jouw studie inhoudt.

4. Maak de motivatiebrief stage nog wat persoonlijker

Een bedrijf vind het vaak leuk om jou wat beter te leren kennen voordat ze je uitnodigen op gesprek. Vertel eens wat meer over jezelf, je hobby’s, je dagelijks leven en je persoonlijkheid. Je hebt al uitgelegd waarom jij de geschikte kandidaat bent, dus hier mag je ook wel een klein grapje maken over jezelf. Bijvoorbeeld een gekke eetgewoonte waar ze tijdens de lunchpauzes wel achter gaan komen. Wie wil er immers niet een gezellige collega? Ook vinden bedrijven het leuk om te horen hoe jij persoonlijk bij het bedrijf past. Leg bijvoorbeeld uit wat je van de visies van het bedrijf vindt en hoe je jezelf hiermee identificeert.

5. Geef je brief een goede afsluiter

Ten slotte moet je de afsluiting van je motivatiebrief niet vergeten. Hierbij is het belangrijk dat je de lezer tot actie aanzet. Geef aan dat je graag op gesprek komt om je cv en motivatiebrief verder toe te lichten. Ook kun je bij je afsluiting denken aan iets creatiefs, zo blijft jouw brief beter hangen.

6. Zorg voor een professionele uitstraling

Het is belangrijk om je brief verzorgd en netjes te versturen. Denk aan een leesbaar lettertype en zorg ervoor dat er geen spelfouten instaan. Laat de motivatiebrief voor je stage anders doorlezen door iemand anders om er zeker van te zijn dat het klopt. Pas de opmaak van de motivatiebrief stage aan, aan het type bedrijf. Is het een informeel bedrijf, dan kun je wat leuke kleurtjes gebruiken. Is het bedrijf iets formeler, houd de opmaak dan rustig.

7. Verstuur en wacht af

Verstuur je stage motivatiebrief in een mooie mail met je cv en wacht een even af. Zorg ervoor dat je al je contactgegevens hebt bijgevoegd zodat ze je goed kunnen bereiken. Wanneer het een langere tijd duurt, zou je altijd je enthousiasme opnieuw kunnen delen door een vervolgmail of telefoontje te plegen. Doe dit niet te snel, want dan kun je ongeduldig overkomen.

 

Hopelijk kun je naar aanleiding van deze informatie een goede motivatiebrief stage schrijven, en word jij aangenomen bij je een superleuk bedrijf!