Als student breng je behoorlijk wat uren online door. Je zoekt naar de beste series, de dichtstbijzijnde bezorgservice en legt de laatste hand aan je scriptie. Ook privacygevoelige informatie verstuur en bekijk je natuurlijk online. Maar welke nieuwsgierige ogen kijken er met je mee? In een studentenflat of appartement kan privacy behoorlijk schaars zijn. Op het moment dat je denkt in alle rust je online boekhouding te kunnen gaan doen, komt je huisgenoot binnenstormen met 4 van zijn beste vrienden.

Binnen no time ben je ongevraagd in het bezit van een maatwerk financieel advies op basis van de meegelezen informatie. Dit praktijkvoorbeeld is eenvoudig op te lossen. Je klapt je laptop dicht en zoekt een rustige plek op. Online werkt deze toepassing echter niet. Zo kun je uren alleen doorbrengen op je kamer, terwijl er ondertussen een groot aantal nieuwsgierige ogen met je meekijken. In een studentenwoning kan een internetverbinding namelijk een behoorlijke zoete inval zijn. Tijd voor actie dus. Want het gaat jouw huisgenoten of huisbaas toch niets aan wat jij online doet?

 

Veilige en anonieme internetverbinding voor studenten

Online veiligheid en privacy. Je staat er niet altijd bij stil. Toch is het goed om na te denken over jouw internetgedrag. En misschien nog wel belangrijker, wie deze informatie allemaal met je deelt. Binnen een studentenappartement wordt er veelal gebruikt gemaakt van één netwerk. Dat betekent dus dat iedereen hetzelfde IP-adres gebruikt. De data die via deze verbinding wordt verzonden is dus voor vrijwel iedereen toegankelijk. Jij ziet welke websites jouw huisgenoot bezoekt en andersom. Zo houden jullie elkaars internetgedrag goed in de gaten. Niet altijd wenselijk want wat privé is, moet natuurlijk privé blijven. Naast de huisgenoten, is jouw internetgedrag als student ook inzichtelijk voor hackers en andere instanties.

Dit betreft jouw dataverkeer maar ook je locatie. Als je gebruik maakt van een internetverbinding zonder beveiliging, is je locatie en identiteit eenvoudig te achterhalen. Het gezamenlijke IP-adres is dus als het ware een open uitnodiging. Leuk voor een feestje in de stad, maar niet als het gaat om de internetverbinding in het studentenhuis. Het afschermen van jouw internetgedrag is dus van groot belang. Met een VPN doe je dat op een eenvoudige manier. Door gebruik te maken van deze versleutelde internetverbinding blijven jouw online activiteiten veilig en anoniem. Daarnaast ervaar je alle vrijheid die je als student nodig hebt. Via vpngids.nl vind je extra informatie over Virtual Private Networks.

 

Internetgedrag afschermen met een VPN

Met een versleutelde verbinding hou je jouw internetgedrag afgeschermd voor nieuwsgierige meekijkers. Daarnaast geeft internetten via een privé netwerk nog meer voordelen. Een versleutelde verbinding maakt gebruik van een externe server. Dat betekent dat jouw IP-adres, en dus je identiteit, verandert zodra je als student de online wereld betreedt. De websites die je bezoekt en de data die je daarmee verstuurt zijn vanaf dat moment veilig en onbereikbaar voor derden. Inclusief je huisbaas.

Gebruik maken van een VPN betekent ook dat jouw locatie veranderd. Je neemt namelijk het IP-adres van de externe server over. Voor kwaadwillenden is jouw locatie dus bijvoorbeeld Spanje, terwijl je in werkelijkheid series kijkt op je kamer in Amsterdam. En dat geldt ook andersom. Met een versleutelde verbinding kun je wereldwijd gebruik maken van beveiligde servers. Ga je online, dan veranderd je locatie met je mee en lijkt het alsof jij je echt in dat land bevindt. Handig bij internetcensuur, beperkingen én het bekijken van je favoriete series die anders verborgen zouden blijven.

 

Het afschermen van jouw internetgedrag is dus van groot belang. Als student doe je dat het beste met een versleuteld netwerk. Uiteraard wil je daarbij wel de voordelen van een uitgebreid pakket, zonder dat je daar te veel voor betaald. Wil je de juiste keuze kunnen maken? Bekijk dan deze opsomming van goed scorende VPN’s.