Ga jij binnenkort de middelbare school verlaten? Dan staat er een spannende stap op je te wachten: het kiezen van een vervolgopleiding. Deze keuze is natuurlijk grotendeels afhankelijk van jouw interesses, maar natuurlijk speelt baangarantie ook een grote rol. Als je later bent afgestudeerd wil je wel meteen aan de slag kunnen. Wat tegenwoordig de sectoren zijn waar je de hoogste baangarantie hebt, vertellen we je hieronder.

 

Wat is baangarantie en waarom is het belangrijk?

Zoals het begrip ‘baangarantie’ al doet vermoeden, houdt dit in dat je garantie hebt op een baan. De baangarantie kan per sector behoorlijk verschillen, maar kan natuurlijk ook door de jaren heen veranderen. Het is dus nooit met zekerheid te zeggen in welke sectoren jij in de toekomst met garantie kunt werken. Toch kunnen we wel wat zeggen over de huidige sectoren. Zo is over het algemeen bekend dat veel studenten willen werken binnen de ICT, aangezien er veel vraag is naar ICT-krachten. Aan de andere kant is er juist over het algemeen minder vraag naar mensen die een opleiding binnen de culturele sector hebben afgerond. 

We weten vast allemaal wel waarom baangarantie belangrijk is. We willen natuurlijk allemaal aan de slag in het werkveld wanneer we onze opleiding hebben afgerond. Het geeft je toch een stukje meer zekerheid. Toch is baangarantie voor velen ook weer niet nummer één prioriteit. Zo vinden veel studenten het ook belangrijk om te werken in een sector waar ze in zijn geïnteresseerd of waar ze veel geld kunnen verdienen. En zeg nou zelf: als deze sectoren ook nog eens een hoge baangarantie hebben, is dat al helemaal mooi meegenomen.

 

Wat zijn sectoren met de hoogste baangarantie?

Wil jij weten in welke sectoren tegenwoordig de baangarantie het hoogst is? We sommen een aantal sectoren voor je op.

1. ICT

We hebben te maken met een digitalisering en dat wordt ook zeker opgemerkt in het bedrijfsleven. Steeds meer bedrijven investeren in automatisering, voeren nieuwe systemen door en werken vanuit de cloud. Om als ondernemer ook te kunnen investeren in deze digitalisering zijn hier natuurlijk wel krachten voor nodig die erin gespecialiseerd zijn. Denk maar aan de vele ICT’ers die worden ingeschakeld van dit ICT bedrijf in Nederland, waar jij wellicht later ook wel kunt werken. De vraag naar ICT’ers wordt namelijk steeds groter, omdat dus de digitalisering een steeds grotere rol gaat spelen binnen bedrijven. De baangarantie ligt momenteel nog steeds hoog in deze sector. Met een ICT-gerelateerde opleiding kun jij dus binnen no time aan het werk; of je nou een mbo-, hbo- of wo-opleiding hebt afgerond.

2. Zorg

In de zorgsector is er ook veel vraag naar medewerkers. Dit heeft onder andere te maken met de vergrijzing in Nederland, waardoor de vraag naar zorg toeneemt. Met een zorggerelateerde opleiding kun je dus over het algemeen gauw aan de slag in een zorginstelling. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding als verpleegkundige, helpende of verzorgende. Bovendien kun je zowel met een mbo-, hbo- als wo-opleiding terecht in de zorgsector.

3. Accountancy

Zit jij eraan te denken om een opleiding te volgen om vervolgens aan de slag te gaan als accountant? Dan heb je geluk, want met een diploma accountancy op zak kun je vaak snel aan het werk. Met dit beroep ben je vooral bezig met de financiën van de organisatie waar jij werkzaam bent, of van de klanten waar jij voor werkt. Wanneer je het leuk vindt om met cijfers bezig te zijn én als je meteen aan de slag wil in het werkveld, is een opleiding in de richting van accountancy wellicht wel wat voor jou.

4. Elektrotechniek

Een opleiding in de elektrotechniek biedt je op dit moment veel baangarantie. Er is namelijk een tekort aan mensen in deze sector. Dat heeft natuurlijk ook deels te maken met de digitalisering, maar bijvoorbeeld ook door de duurzaamheid die een grote rol speelt – denk maar aan het aanleggen van zonnepanelen – en de hoeveelheid huizen die worden gebouwd in Nederland. Hiervoor zijn veel krachten nodig die verstand hebben van elektrotechniek. Als je een opleiding in de richting van elektrotechniek hebt gevolgd, kun je bijvoorbeeld aan de slag als ingenieur of elektricien. 

5. De groene sector

Wist je dat er ook veel vraag is naar hoveniers? Veel meer mensen laten tegenwoordig hun tuin onder handen nemen en daar zijn natuurlijk vakmensen voor nodig. Toch is het lastig om als klant zijnde snel een goede hovenier te vinden, omdat er een tekort is aan hoveniers. Als je het leuk vindt om in de tuin te werken én als planten interessant vindt, is de opleiding hovenier wellicht wel wat voor jou.

 

Welke sector past bij jou?

In meerdere sectoren is er dus veel vraag naar werknemers. Vraag jezelf af welke sector bij jou past en waarin jij jezelf ziet werken. Naast baangarantie is het natuurlijk ook belangrijk dat je het werk leuk vindt. Succes met het vinden van een vervolgstudie!