Een zorgverzekering voor je kind; wanneer moet je deze afsluiten en hoe doe je dit? De eerste jaren gaat het gemakkelijk, dan kan een kind nog bij de zorgverzekering van de ouders. Maar vanaf 18 jaar moet hij of zij zelf een zorgverzekering afsluiten. Hoe dat precies in zijn werk gaat, dat lees je in deze blog. Lees snel verder!

> Of ga direct naar alle zorgverzekeraars

 

Wanneer is een zorgverzekering kind verplicht?

In Nederland is het voor iedere burger verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Je betaalt een vast bedrag per maand en in ruil daarvoor mag je gebruik maken van het Nederlandse zorgsysteem. Om deze reden zal jij zelf ook een zorgverzekering hebben afgesloten. Deze verzekering is in de eerste 18 jaar van jouw zoon of dochter extra handig. Kinderen onder de 18 zijn namelijk automatisch meeverzekerd met jouw zorgverzekering. Handig en zorgeloos dus! Is jouw kind 18 jaar geworden? Dan is het tijd voor actie. Vanaf deze leeftijd is het verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten en dit moet binnen een maand na de 18e verjaardag geregeld zijn. Omdat jouw kind dit nog nooit zelf heeft afgesloten, zul je hier even wat aandacht aan moeten besteden. Probeer dit de eerste keer samen te doen, zodat je jouw kind leert hoe dit precies in zijn werk gaat. In de toekomst kan hij of zij dit dan zelf doen!

 

Hoe sluit je de zorgverzekering af?

Misschien heb je het zelf ook al een tijdje niet meer gedaan of heb je behoefte aan een overzichtelijk stappenplan voor het afsluiten van een zorgverzekering kind. Check de stappen hieronder eens!

 1. Verdiep je in alle informatie omtrent de nieuwe regels van de zorgverzekeringen.
 2. Vergelijk alle zorgverzekeringen goed, zodat je de beste keuze maakt.
 3. Check of jouw vergelijkingen overeenkomen met recensies en second opinions bij bijvoorbeeld Independer.
 4. Maak een keuze welke verzekeraar het beste bij jou past.
 5. Loop het stappenplan op de website van jouw voorkeurs verzekeraar door en maak de keuzes die bij jouw wensen passen.
 6. Vul je persoonlijke gegevens in en betaal!

Behoefte aan een uitgebreid stappenplan? Check die hier!

 

Welke verzekeraars kan je vergelijken voor je zorgverzekering kind?

Hieronder vind je een lijst met betrouwbare zorgverzekeraars, op de sites kun je goed vergelijken welke mogelijkheden ze bieden en hoe duur dit dan is.

> FBTO
> Zorg en Zekerheid
> Anderzorg
> De Friesland
> VinkVink
> Menzis
> HEMA
> United Consumers
> Zilveren Kruis
> De Christelijke Zorgverzekeraar

 

> Of vergelijk alle verzekeraars bij Independer

 

Welke data zijn belangrijk?

Bij het afsluiten van een zorgverzekering voor je kind zijn een aantal data en periodes belangrijk. Ieder jaar komen een aantal van deze data terug, omdat de premies en regels ieder jaar veranderen. Overweeg daarom ieder jaar om over te stappen naar een andere verzekeraar. Hieronder vind je de belangrijkste data:

 • 19 september 2023: Prinsjesdag, op deze dag worden de belangrijkste veranderingen voor het jaar erna bekend gemaakt. 
 • 12 november 2023: op deze datum moet verzekeringsmaatschappijen uiterlijk hun nieuwe premie prijzen bekend hebben gemaakt. 
 • 31 december 2023: voor het einde van dit jaar moet je je oude verzekering opzeggen, als je dat wil natuurlijk.
 • 31 januari 2024: voor eind januari moet je een nieuwe verzekering afsluiten. 
 • 1 september 2024: tot deze datum mag jij nog een zorgtoeslag terugvragen van 2023.

 

Waar moet je op letten bij een zorgverzekering kind?

In het stappenplan hierboven zie je dat je alle zorgverzekeraars met elkaar moet vergelijken, maar waar let je dan precies op?

 • De prijs. De prijs van een premie verschilt natuurlijk per zorgverzekeraar. Lees hier wat je moet doen om zo goedkoop mogelijk uit te zijn.
 • De mogelijkheden van de aanvullende verzekeringen, naast de basisverzekering.
 • Hoeveel eigen risico je kiest. Hoe hoger je eigen risico is, hoe lager je premie is. Maar bij een hoog eigen risico moet je wel veel zelf betalen wanneer je de zorg nodig hebt.
 • Welke zorginstellingen aangesloten zijn bij je zorgverzekeraar. Bij deze instellingen kan je vaak met een goedkopere verzekering terecht.

 

Hoe zit het met de zorgtoeslag?

Wanneer jouw zoon of dochter 18 is geworden, heeft hij of zij waarschijnlijk ook recht op een zorgtoeslag. Dat is dan wel weer mooi meegenomen! In 2023 kon je tot wel €154,- per maand ontvangen als je aan de eisen voldeed. In 2024 wordt dit maximale bedrag €127,- per maand. Hoeveel je precies krijgt is afhankelijk van je inkomen en vermogen. Check hier of jij of je kind aan de voorwaarden voldoet en hoe je de zorgtoeslag kan aanvragen.

 

Hopelijk ben jij middels deze blog goed genoeg op de hoogte van een zorgverzekering voor jouw kind! Als je meer vragen hebt, check dan een van onze andere artikelen of lees de site van de overheid goed door.