Ben je op zoek naar een kamer? Dan is de kans natuurlijk groot dat je straks moet hospiteren. Want wanneer je in een kamer gaat wonen in een huis waar al anderen wonen, mogen zij vaak bepalen wie er bij hen komt wonen. En dan nodigen ze je natuurlijk wel even uit om erachter te komen wie je bent. Maar hoe schrijf je nou de beste hospiteermail, om überhaupt langs te mogen komen? Wij geven een aantal tips!

De woningcrisis maakt het niet makkelijk om tegenwoordig een kamer te vinden. De prijzen van kamers stijgen de pan uit, en op veel advertenties komen tientallen reacties binnen van geïnteresseerden. Wanneer je een kamer ziet die binnen je budget past en leuk is, moet je daarom vaak eerst nog hospiteren. Maar voordat je mag komen doen, moet jouw berichtje wel uitgekozen worden. En hoe zorg je er nou voor dat dat gebeurt? Wij geven je, voordat we alles verklappen, alvast één tip: wees jezelf, val wel op!

1. Kies een leuke titel voor je hospiteermail

Wanneer jouw hospiteermail binnenkomt bij jouw potentiële nieuwe huisgenoten, is het eerste wat zij zien natuurlijk de titel. Nu vragen sommige mensen om een vaste titel mee te geven, zodat ze de reacties snel kunnen filteren. Dit is dan vaak iets als ‘kamer’ of ‘hospi’. Wordt er om een bepaalde titel gevraagd? Wijk daar dan niet vanaf! Anders loop je het risico dat jouw mailtje niet gezien wordt. Maar is het niet nodig om een specifieke titel mee te geven? Dan kun je er natuurlijk meteen voor zorgen dat je opvalt door een leuke, originele titel te kiezen. Misschien weet jij wel meteen te overtuigen als je laat weten dat je heerlijk kunt koken, graag afwast of schoonmaken je favoriete hobby is.

2. Vertel wat over jezelf

Je schrijft een hospiteermail natuurlijk met het doel dat jouw misschien wel nieuwe huisgenoten je beter leren kennen (en leuk vinden). Daarom is het belangrijk om wat standaardinformatie over jezelf te vertellen. In een hospiteermail is het daarom dan ook vrij standaard om te vertellen welke studie je volgt (en in welk jaar je zit), hoe oud je bent, waar je woont en of/hoe lang je al op jezelf woont en wat je hobby’s zijn. Zorg ervoor dat je een compleet beeld schetst van jezelf en probeer vooral vanuit de lezer te denken: wat zou jij willen weten over een nieuwe huisgenoot?

3. Maar probeer wel op te vallen!

Je bent natuurlijk niet de enige die een mail schrijft, en dus ook niet de enige die over hobby’s, studie en een bijbaan vertelt. Vaak komen er tientallen reacties op een kamer binnen, en als je niet verder komt dan ‘ik studeer communicatie en ben een rustige huisgenoot die het gezellig vindt om samen te eten maar soms ook alleen te zijn’, zul je misschien niet heel erg opvallen. Probeer daarom eens na te denken over wat jou uniek maakt. Waar heb je een passie voor? Heb je een vette hobby? Ben je nerd als het gaat om vage documentaires? Doe je vrijwilligerswerk waar je een goede indruk mee kunt maken? You name it! Probeer na te gaan welke dingen en interesses echt wat vertellen over je persoonlijkheid, en vergeet die vooral niet op te schrijven.

4. Geef je social media mee

Ben jij benieuwd naar iemands leven? Dan is de kans groot dat je diegene even googelt of opzoekt op Instagram op Facebook. En dat is voor jouw potentiële nieuwe huisgenoten natuurlijk niet anders. Check daarom je eigen social media eens, en kijk eens hoe je daarop overkomt. Misschien kun je zelfs nog wel snel een extra fotootje uploaden die past bij hoe je jezelf hebt omschreven en verkocht in de hospiteermail. En bespaar de lezer van je mail vooral de moeite om jou op te zoeken en geef je social media alvast mee in de mail.

Uiteindelijk zijn er natuurlijk een heleboel tips die je kunt volgen bij het schrijven van een hospiteermail, maar hoe de bewoners gaan reageren en waar ze naar zoeken weet je natuurlijk nooit. Daarom is het vooral belangrijk om gewoon lekker jezelf te zijn, en niet snel op te geven als je na je eerste – of eerste paar – mails misschien nog geen antwoord hebt. Ooit match je wel met de bewoners en wordt je uitgenodigd voor een hospi. En voor je het weet is het straks al tijd om je nieuwe kamer in te richten met de leukste items!